Hopp til innhold

Halden og Sarpsborg får strenge koronatiltak etter utbrudd av mutert korona

Halden og Sarpsborg settes på lista over kommunene som får de strengeste koronatiltakene. Det skjer etter utbrudd av den muterte koronavarianten.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

Helseminister Bent Høie fortalte søndag at Sarpsborg og Halden selv har ønsket at regjeringen innfører strengere koronatiltak i deres region. De fikk det som de ville.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– To kommuner kommer inn på det strengeste tiltaksnivået, «ring 1», som fra før gjelder i Oslo og Nordre Follo. De nye er Sarpsborg og Halden. Innbyggerne her må være oppmerksomme på at de fra midnatt vil ha det strengeste tiltaksnivået, sa helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse søndag kveld.

Samtidig settes Fredrikstad og Hvaler kommune på nest høyeste tiltaksnivå («ring 2»).

Moss og Våler skulle etter planen inn i «ring 2» fra onsdag, men fortsetter inntil videre i «ring 1».

De andre kommunene i gamle Østfold fylke som allerede har vært en del av ringsystemet, vil fortsette som før.

Tiltakene gjelder i første omgang frem til 10. februar.

Halden kommune meldte allerede før pressekonferansen at alle skoler og barnehager vil holde stengt mandag og tirsdag. Dette etter at det er påvist smitte av den muterte koronavarianten i kommunen.

Også Sarpsborg har fått påvist slik smitte.

Ansatt på fødeavdelingen smittet

Så langt vet smittesporerne verken i Halden eller Sarpsborg hvordan det muterte viruset har dukket opp hos dem. Ingen av stedene har nemlig funnet noen kobling til utbruddet i Nordre Follo, som har hatt et større utbrudd av denne virusvarianten.

Sykehuset Østfold, Kalnes

Flere ansatte på fødeavdelingen til sykehuset Østfold i Sarpsborg har fått påvist koronasmitte. En av dem er smittet av den muterte varianten.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Søndag kveld opplyste også Sykehuset Østfold at en ansatt ved fødeavdelingen er bekreftet smittet av det muterte viruset. Vedkommende er ifølge kommunikasjonsdirektør Bjørn Hødal en del av smitteutbruddet i Sarpsborg og Halden.

Den smittede var på opplæring to dager før smittesymptomene dukket opp, men skal ellers ikke ha vært i kontakt med pasienter, opplyser sykehuset.

Også to andre ansatte ved avdelingen er koronasmittet, men har ikke hatt nærkontakt med den ansatte som har fått påvist den muterte varianten.

Utbrudd i hockeymiljøet

I Sarpsborg fant FHI mutert smitte hos én person da de gjorde en stikkprøve. Samtidig forventer kommunen at flere er smittet av det muterte viruset.

Det er nemlig minst 11 personer som er en del av det samme smitteutbruddet i kommunen.

I Halden startet smitteutbruddet i byens ishockeymiljø.

Tidlig i uka ble det bekreftet omtrent samtidig at både en person tilknyttet elitelaget og en person tilknyttet breddedelen av klubben var smittet.

Begge de to prøvene ble sendt til analyser for å se etter det muterte viruset. Utover uka er stadig flere i det samme miljøet smittet, og tallet har nå kommet opp i 37. Flere av disse prøvene er sendt til analyse for å se om også de er av den muterte varianten.

Så langt er det bare kommet svar fra analysen til personen som var fra breddedelen av klubben.

– Foreløpig vet vi ikke om det er den engelske mutasjonen som er i begge. Nå er vi spente på om også eliteprøven er den engelske mutasjonen, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund i Halden.

Halden ishall.

MUTANT: Flere hundre barn og voksne har testet seg etter utbrudd i Halden ishall. Nå har én av prøvene vist seg å stammer fra mutert virus.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Ifølge smittevernansvarlig Bethina Engebretsen i Comet bredde har anslagsvis 400 personer vært i ishallen de siste dagene før hallen ble stengt 26. januar.

Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier til NRK at han regner med at de andre smittede i dette utbruddet også har den muterte varianten.

Han skryter samtidig av Halden kommune for måten de har håndtert utbruddet på.

Flere hundre personer knyttet til byens hockeymiljø eller nærkontakter av disse er satt i karantene og bedt om å teste seg.

Også helseministeren mener kommunene har vært «frempå og veldig flinke» i å håndtere utbruddet.

– Det spesielle i denne situasjonen er at man opplever en risiko for spredning av en mer smittsom variant i en integrert arbeidsregion. Da er det raskere å gjøre vedtakene nasjonalt når de skal være koordinerte og slå til samtidig, sier Høie.

Stenger sykehjem og skoler

Søndag kveld skrev VG at Halden kommune ba om å få være blant kommunene som skulle få strenge koronatiltak da det brøt ut smitte av det muterte viruset i Nordre Follo for åtte dager siden.

De fikk nei.

Halden

Halden har hatt relativt lite smitte frem til den siste ukens utbrudd.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

På søndagens pressekonferanse fikk Høie spørsmål om dette. Han understreket at det er kommunen som selv kan vurdere å innføre tiltakene.

– Men kravet til kommunen er å ha en forholdsmessig vurdering. Da Halden ba om dette, var det på bakgrunn av at de opplevde en belastet situasjon ved teststasjonen på Svinesund. Det gir ikke selvstendig grunnlag for å komme inn under en slikt nasjonalt regime. Men hvis noen av tiltakene i «ring 1» var noe de hadde behov for på det tidspunktet, kan kommunen vedta det selv.

Ordfører Anne-Kari Holm i Halden.

Ordfører Anne-Kari Holm i Halden ber innbyggerne innstille seg på strengere koronatiltak i uka som kommer.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Tidlig søndag kom meldingen om at kommunen har stengt sykehjemmene. Søndag kveld kom beskjeden om at alle barnehager og skoler må holde stengt mandag og tirsdag.

Det vil ikke være hjemmeundervisning for elevene.

Samtidig sa ordfører Anne-Kari Holm (Sp) at de var innstilt på en nedstenging av kommunen på nivå med det vi har sett i Nordre Follo.

– Det er ikke usannsynlig at vi kan ende med de samme, strenge restriksjonene som Nordre Follo, sa ordføreren.

Mutert smittet i Moss og Indre Østfold

Søndag kveld ble det kjent at Ås kommune har fått påvist 15 nye tilfeller av det muterte viruset.

Lørdag kveld fikk også Moss bekreftet at tre smittetilfeller i kommunen stammer fra det muterte viruset.

I motsetning til smittetilfellene i Halden og Sarpsborg, er det her en kjent smittekilde for to av tilfellene, opplyser kommunen.

– Selv om vi skulle ønske vi slapp unna, så er det ikke uventet at det muterte nå også er bekreftet i Moss. Smittekobling til utbruddet i Nordre Follo er nettopp grunnen til vi mistenkte mutert virus, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus i en pressemelding.

Moss var allerede en del av området som hadde ekstra strenge smitteverntiltak etter utbruddet i Nordre Follo.

Også Indre Østfold kommune opplyste søndag at tre smittetilfeller er av det muterte viruset.

Kommuneoverlege Barbro Kvaal sier til NRK at de hadde ventet dette.

– Vi regnet med at det var denne varianten fordi disse tre tilfellene hadde tilknytning til Langhus bo- og servicesenter i Nordre Follo, sier Kvaal.

Smittetilfellene fordeler seg på to husstander i kommunen, men Kvaal gir uttrykk for at de har kontroll på utbruddet og at de er klare for å innføre lettelser igjen fra onsdag.

Totalt er det nå registrert 183 tilfeller av den aktuelle virusmutasjonen i Norge. Det er 20 flere enn fredag.