Hopp til innhold

Minst 31 kommuner forbyr salg av heliumballonger

Flere steder i landet vil det ikke være mulig å kjøpe heliumballonger 17. mai. Samtidig ber Stortinget regjeringen utrede et nasjonalt forbud.

Ballonger

Disse får du ikke se i byer som Fredrikstad, Skien, Bergen, Stavanger og Tromsø på 17.mai.

Foto: Rainer Prang / NRK

Grunnen til at en rekke kommuner nå forbyr salget, er behovet for å bekjempe utbredelsen av plastsøppel i naturen og å begrense forbruket av helium.

Dette er kommuner NTB vet har vedtatt å forby salg av heliumballonger på 17. mai: Stavanger, Oslo, Drammen, Færder, Hadsel, Bømlo, Orkdal, Nesodden, Fredrikstad, Halden, Moss, Råde, Hobøl, Sarpsborg, Porsgrunn, Skien, Kragerø, Risør, Arendal, Kristiansand, Bergen, Sandnes, Haugesund, Namsos, Sortland, Bodø og Tromsø.

NRK får opplyst at også Eidsberg kommune, Førde kommune, Flora kommune og Eid kommune har lagt inn forbud.

– Eid kommune vedtar forbud mot salg eller utdeling av heliumballonger på kommunal grunn fra 15. mai 2018, så lenge det ikke er i strid med allerede gitt løyve, står det i vedtaket fra kommunestryet i Eid.

Camilla Eidsvold i 17. mai-komiteen i Fredrikstad er glad for at flere kommuner sier nei til heliumballonger.

Camilla Sørensen Eidsvold

Camilla Eidsvold i 17.mai-komiteen i Fredrikstad er glad for at 25 kommuner nå sier nei til heliumballonger.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

– Dette viser at verden går fremover. Det er jo flere grunner til at man forbyr dette. Så vi har forbudt både vanlige ballonger og ballonger med helium. Store deler av Fredrikstad ligger ved kysten, og her ser vi at marinforsøpling er et stort problem.

Kommunene kan imidlertid ikke forby salg på privat eiendom som kiosker eller bensinstasjoner. Miljøpartiet De Grønne (MDG) har tidligere tatt til orde for et nasjonalt forbud, noe som i så fall også innebærer forbud av salg på privat grunn.

Enstemmig storting

Torsdag fikk MDG et enstemmig storting med seg på et forslag om en hurtigutredning av et nasjonalt forbud.

– Vi håper på et forbud før 17. mai, men det er opp til regjeringen å fastsette dato. Når markedet eller bransjen uansett hører om at et mulig forbud kommer, vil de vegre seg for å ta inn leveranse med heliumballonger så de slipper å sitte med en beholdning som ikke kan selges. Det sender et signal til markedet, sier stortingsrepresentant Per Espen Stoknes i MDG til NTB.

Heliumballonger forsøpler naturen, påpeker Stoknes som kaller ballongene «flygende plastsøppel».

Eidsvold i Fredrikstad forteller at hun ikke har opplevd negative reaksjoner på forbudet.

– Barna syns kanskje det er flott med ballonger, men følgende av de er ikke det.

Helium viktig for helsevesen

Helium er en edelgass som blant annet brukes i militære fly, elektronikk, forskning og MR-maskiner. Frigjort helium forsvinner ut i verdensrommet og kan ikke gjenvinnes, noe som betyr at all bruk av helium reduserer verdens heliumreserver.

Det har i flere år blitt varslet at produksjonsenhetene i USA, verdens største heliumprodusent, kan gå tom for helium. Qatar, som er verdens nest største produsent, havnet i 2017 i en diplomatisk tvist med Saudi-Arabia som gjorde at Qatar ikke fikk eksportert helium gjennom nabolandet. Tvisten utløste en tre uker lang krisetilstand i heliummarkedet, men ble avverget kort tid senere.

Faren for heliummangel i Europa er imidlertid fortsatt overhengende og kan ramme helsevesen som er avhengige av stoffet.

– Da er det dumt å bruke det på ballonger, i stedet for å behandle de som er syke, sier Eidsvold