Hopp til innhold

Marianne Haugen (54) ble knivdrept i Sarpsborg mens hun ventet på datteren

Så langt tyder alt på at Marianne Haugen ble et tilfeldig offer. Kollegene beskriver 54-åringen som ble drept i knivangrepene i Sarpsborg som en bauta for arbeidsmiljøet.

Marianne Haugen. Ikke gjenbruk.

Marianne Haugen ble drept i Sarpsborg tirsdag kveld. Onsdag hadde venner og slektninger av 54-åringen lagt ned blomster og minneord på åstedet.

Foto: Rahand Bazaz/NRK/Privat

– Det er leit og trist at Sarpsborg kommune har mistet en god og trofast kollega. Våre tanker går til avdødes pårørende etter denne tragiske hendelsen, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje i Sarpsborg.

Det var Marianne Haugen som ble drept i knivstikkingen i sentrum av byen tirsdag kveld.

54-åringen var ansatt i Sarpsborg kommune og jobbet som helsefagarbeider ved Myrvollveien servicebase, en bolig for mennesker med varige sammensatte bistandsbehov.

Politiet opplyser til NRK at Haugen satt i bilen sin og ventet på datteren ved en bussholdeplass i Sarpsborg sentrum da hun ble angrepet.

– Vi har per dags dato ingen informasjon om at hun og den siktede kjente hverandre, sier politiinspektør i Øst politidistrikt, Agnes Beate Hemiø, til NRK.

– Passet på at alle rundt seg hadde det bra

I et minneord publisert på kommunens nettsider beskriver kollegene Haugen som en blid og positiv kollega:

«Hun var en bauta for arbeidsmiljøet og passet alltid på at alle rundt seg hadde det bra. Hun møtte på jobb med et smil om munnen og bidro til at alle rundt henne fikk gode dager», skriver de.

Både kollegene og beboerne på arbeidsplassen har fått oppfølging siden tidlig onsdag morgen.

«For Marianne var jobben på Myrvollveien en viktig del av livet. Hun var svært godt likt hos kolleger, beboere og deres pårørende. Arbeidsdagene er allerede blitt litt fattigere etter Mariannes bortgang», skriver kollegene.

Niese: – Varmt og godt menneske

Haugens niese Lena Iren Hansen sier til NRK at drapet kom som et sjokk. Hun og tanten er nesten like gamle, og Lena Iren Haugen sier de vokste opp sammen og var nærmest som søsken.

– Marianne var et varmt og godt menneske. Livet hennes handlet om å ta vare på familien og sørge for at datteren hadde det bra. Familielivet og jobben var det som betydde mest for henne. Det er ufattelig. Hun var på feil sted til feil tid, sier hun.

Lys og blomster på stedet der en kvinne ble drept i Sarpsborg

Pårørende la onsdag kveld ut blomster og tente lys til minne om drepte Marianne Haugen.

Foto: Rahand Bazaz / NRK

Tre kvinner knivstukket på 10 minutter

I løpet av 10 minutter etter angrepet på Haugen ble ytterligere to kvinner knivstukket av den samme mannen på to andre adresser i Sarpsborg sentrum. Den ene kvinnen ble kritisk skadet, mens den andre ble lettere skadet.

Den 31 år gamle mannen som nå siktet for drap og drapsforsøk er norsk statsborger med somalisk bakgrunn. Ifølge Hemiø var det en relasjon mellom ham og de to siste ofrene, som begge har somalisk bakgrunn.

– Hva den relasjonen er, kan jeg ikke si mer om på nåværende tidspunkt, sier politiinspektøren.

Ifølge Hemiø Politiet valgte torsdag å gå ut med navnet på 54-åringen etter ønske fra hennes egen datter. Advokat Elna Kristin Holbye er oppnevnt som bistandsadvokat for datteren og de to andre ofrene.

– Jeg har enda ikke snakket med familien og ønsker foreløpig ikke å si noe. Vi må få litt oversikt, sier Holbye.

Kart

Her ble kvinnene knivstukket natt til onsdag.

Foto: Torstein Bøe / NRK

– Ekstremt vanskelig avhør

31-åringen som er siktet for drapet, ble torsdag varetektsfengslet i 4 uker med brev- og besøksforbud.

«Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder», står det i kjennelsen.

Mannens forsvarer, advokatfullmektig Marius Otterstad forteller at 31-åringen var svært trøtt og hadde problemer med å forklare seg i detalj om hendelsene.

– Det virket for meg som om han var inn og ut av søvn. Han vedkjenner seg handlingene, men han har ikke noe særlig hukommelse av at han har gjort dem, sier han til NRK.

En mann i sort skjorte står foran en gul bygning med tre etasjer, grønn grassplenen og asfalt foran.En hånd med en mobiltelefon stikker fram mot mannen, sees i venstre hjørne av bildet

Advokatfullmektig Marius Otterstad sier at mannen ønsket å bli varetektsfengslet.

Foto: Rahand Bazaz / NRK

Til Dagbladet sier han at mannen var mer opptatt av å forklare seg om følelsene sine enn om handlingene.

– Dette ble like mye en historie om hvordan han har det i kroppen sin. Han snakket nok mer om hva han har inni seg, enn hva han opplevde at skjedde utenfor. Dette ble et ekstremt vanskelig avhør å ha, sier Otterstad.

To sakkyndige har blitt oppnevnt av påtalemyndigheten for å gjennomføre en foreløpig rettspsykiatrisk vurdering grunnet siktedes tilstand.

Agnes Beate Hemiø sier at politiet per nå ikke kan legge så mye vekt på ting den siktede sier i avhør.

– Avhøret med siktede i går kan ikke politiet legge veldig mye vekt på. Det er på grunn av den psykiske tilstanden han er i, sier hun.

I tillegg til avhøret har politiet foretatt flere vitneavhør.

– Vi har en god oversikt over hendelsesforløpet, men vil fortsette å etterforske grundig, sier Hemiø.

Uforholdsmessig å flytte han

Den 31 år gamle mannen var i 2014 og 2015 innlagt på psykiatrisk sykehusavdeling.

Otterstad mener at den siktede er preget av psykiske problemer i årene etter.

– Det virker til å ha forverret seg, og blitt tatt til nye dimensjoner.

Forsvareren ønsker derfor at mannen skal få bli værende på Sykehuset Østfold under varetektsperioden for å ivareta helsen til 31-åringen.

– Det vil være uforholdsmessig å flytte han til et annet sted, sier Otterstad.