NRK Meny
Normal

– Jeg syns det har vært helt uholdbart

Anita Strandberg var en av dem som ble sagt opp fra jobben i Halden kommune i fjor høst. Siden har hun levd i uvisshet.

Anita Strandberg

LETTET: – Vi har levd under press og i uvisshet i lengre tid, sier pleiemedarbeider Anita Strandberg.

Foto: Tomas Berger / NRK

Onsdag avgjorde Halden tingrett at alle de oppsagte helsearbeiderne i Halden kommune får stå i stillingene sine inntil rettssaken mellom dem og kommunen er behandlet.

– Det syns jeg er veldig bra, for vi har jo levd under press og i uvisshet i lengre tid. Vi hadde ikke hørt noe før i dag, så det var en kjempenyhet, sier pleiemedarbeider Anita Strandberg til NRK.

– Uholdbart

Det var i fjor høst at 120 kommunalt ansatte i Halden fikk hvert sitt oppsigelsesbrev. Mange av de ansatte nektet å godta dette, og i samarbeid med fagforeningene sine har nesten 70 personer gått til sak mot kommunen for å beholde jobben.

Rettssaken skal opp i Halden tingrett mellom 8. september og 16. oktober, og i mellomtiden har de oppsagte nå altså fått rettens medhold i at de skal få beholde stillingene sine inntil hovedsaken er behandlet.

– Jeg syns det har vært helt uholdbart, rett og slett. For du vet jo ikke noe, sier Strandberg om perioden fra hun fikk oppsigelsesbrevet frem til onsdagens tingrettskjennelse.

Hun har stått i stillingen hele veien, men uten å vite hvor lenge. Nå ser hun frem til at hovedsaken skal opp for tingretten til høsten.

– Det skal bli en lettelse når den begynner. Det å bli ferdig med det, så en på en måte kan få fred.

Medfører nye kutt

Thor Edquist i TV-studio

NEDSKJÆRINGER: Halden-ordfører Thor Edquist sier han forstår at de oppsagte ønsker å stå i stillingene sine, men at dette medfører kutt i andre kommunale tjenester.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Strandberg er ansatt som pleiemedarbeider ved Bergheim bofellesskap i Halden, og håper inderlig at hun får fortsette i den jobben også etter rettssaken.

– Det å jobbe med eldre er det jeg trives med, sier hun.

For Halden kommune betyr onsdagens tingrettskjennelse en merutgift på nesten to millioner kroner i måneden inntil rettssaken er avgjort.

– Det er klart at det er ganske tøft å skjære ned såpass mye, for vi har allerede kuttet mye de siste årene. Det er ikke så mange andre steder å kutte, sier ordfører Thor Edquist (H).

Han har forståelse for at de oppsagte ønsker å stå i stillingene sine, men sier at dette går utover andre områder i kommunen.

– Vi har ikke de pengene som dette koster per i dag, så rådmannen må legge frem en ny innsparingspakke for politisk behandling. Så får vi se hva vi kan gå for av kutt, sier Edquist.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Over 12 000 dårlige betalere

    7,3 prosent av folk i Østfold har en eller flere inkassovarsler eller andre betalingsanmerkninger. Det viser tall fra betalingsselskapet Lindorff, offentliggjort av Dagsavisen. Bare Finnmark har en høyere andel enn Østfold. I de fire største kommunene har til sammen 12 407 personer en total gjeld med anmerkninger på nesten 1,6 milliarder kroner.

  • Stor sprik i avfallsgebyr

    Rømskog kommune hadde det dyreste årsgebyret for avfallstjenester av alle kommunene i Østfold i 2017/2018, viser KOSTRA-tallene. Totalt var årsavgiften på 3 204 kroner. Sarpsborg kommune hadde de laveste gebyrene, på 1 552 kroner.

    Tipping av avfall
    Foto: Østfold Energi