120 oppsagt i Halden: – Det er helt forferdelig

Anita Strandberg er en av 120 ansatte i helse- og omsorgssektoren i Halden som nå mister jobben sin.

Anita Strandberg

Anita Strandberg er en av 120 ansatte i Halden kommune som mister jobben. Etter at hun fikk beskjeden hun hadde fryktet ble hun sykmeldt.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Jeg var litt forberedt. Jeg har tenkt det verste, men har håpet på det beste, sier pleiemedarbeider ved Bergheim bofellesskap, Anita Strandberg.

Tirsdag fikk hun oppsigelsesbrevet hun lenge hadde fryktet.

– Ved halv fire-tiden fikk jeg en telefon fra lederen. Hun sa at hun ikke hadde noen hyggelig beskjed til meg. Hun ba meg komme opp på Bergheim for å hente brevet og signere at jeg hadde mottatt det.

– Helt forferdelig

– I brevet sto det at jeg var oppsagt og overtallig. Jeg har en stilling på 87,79 prosent, og har blitt tilbudt stilling på annenhver helg, sier Strandberg.

Er ikke det bedre enn ingenting?

– Nei, det er ingen som kan leve på en annenhver helg-stilling. Det går ikke, sier hun.

Kommunen har store økonomiske problemer og tidligere i år varslet rådmannen store kutt i helse- og omsorgssektoren.

Strandberg skulle egentlig gått på nattevakt, men er nå sykmeldt.

– Det har vært helt forferdelig. Det har ikke gått helt opp for meg enda. Det er helt uholdbart å ha det sånn, sier hun.

Skal ikke ha flere vikarer

Toril Bjerkeli, personalsjef i Halden

Toril Bjerkeli, personalsjef i Halden, sier hun skjønner at det er tungt for dem som blir rammet av oppsigelsene.

Foto: Tomas Berger / NRK

Toril Bjerkeli, personalsjef Halden kommune, sier hun har full forståelse for fortvilelsen til dem som blir rammet av kuttene.

– Oppsigelser er en krevende prosess, både for ansatte og også for arbeidsgiver, sier hun.

På Bergheim er det i dag 50 ansatte. Ti av dem mister nå jobben. På bofellesskapet mener de at det blir for få igjen til å drifte det.

Det er ikke Bjerkeli enig i.

– Det er laget bemanningsplaner på hvordan organisasjonen skal se ut etter at oppsigelsene er effektuert. Det kan bety at arbeidstakere fra andre steder vil bli overført til det stedet for å få bemanningsplanen til å gå opp.

Videre sier hun at de ikke skal bruke flere vikarer.

– Vi oppretter ressursgrupper innenfor helse og omsorg som vil ta en del av vikarbehovet. I tillegg vil en så stor organisasjon som vår alltid ha behov for å benytte tilkallingsvikarer, og sikkert også vikarinnleie fra byråer med bestemt fagkompetanse som vi ikke besitter selv. Men det er ikke meningen at vi skal ha flere vikarer, sier Bjerkeli.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: