NRK Meny
Normal

Frykter at veiprosjekter går ut på dato

Påtroppende ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård (Ap), fortviler om treig veiutbygging. Han krever nye regler.

Fredrikstad bru

– For de fleste er det vanskelig å forstå at det skal ta ti år fra en plan blir vedtatt, til den blir realisert, sier Nygård til NRK.no.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mener vedtatte veiprosjekter går ut på dato - krever nye regler raskt

Påtroppende ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, frykter at vedtatte veiprosjekter går ut på dato. Fra veipakka som skal løse trafikkproblemene i kommunen ble vedtatt og til de blir realisert, går det nesten ti år.

– For de fleste er det vanskelig å forstå at det skal ta ti år fra en plan blir vedtatt, til den blir realisert, sier Nygård til NRK.no.

– Verden forandrer seg

I 2007 ble den såkalte Fredrikstad-pakka vedtatt av bystyret. Trafikk-pakka er en tiltaksplan for all transport i kommunen.

Men siden beslutningen ble gjort, har Fredrikstad-pakka vært til konseptutredning, kvalitetssikring og behandling i regjeringen.

Nå skal det skrives stortingsproposisjoner.

Tidligst i 2015 kan veiarbeidet starte. Nå frykter Nygård at prosjektene blir så gamle at de går ut på dato.

– Man risikerer å havne i en situasjon hvor verden har forandret så mye på ti år, at de grepene man først bestemte seg for ikke lenger er de riktige, sier Nygård.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon-Ivar Nygård

Påtroppende ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård (Ap).

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Får støtte på Stortinget

Nygård har tatt problemet opp med regjeringen og stortingspolitikere.

Ingjerd Schou (H) i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, deler Nygårds bekymring og sier at det må tvinge seg frem en tverrpolitisk enighet om å forandre plansystemet for samferdsel her i landet.

– Vi må få på plass et forpliktende plansystem. Det er viktig å bruke metoder som gjør at kommunen, fylkeskomune og stat blir enige om en dato for ferdigstillelse. Slik kan få redusert tiden det tar, sier Schou.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK