NRK Meny
Normal

Bare tvist om to punkter i Sarpsborgs arealplan

Sarpsborg kommune har fått 19 innsigelser mot sin nye arealplan. Et meglingsmøte med fylkesmannen førte fram til enighet om 17 av 19 punkter.

Sindre Martinsen-Evje

Sarpsborgs ordfører Sindre Martinsen-Evje har kjempet for å få lov å etablere næringsvirksomhet nær det nye sykehuset på Kalnes.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Etter et fem timer langt forhandlingsmøte i dag ble det til slutt enighet om en ny arealplan for Sarpsborg kommune. Både Fredrikstad kommune, fylkeskommunen, fylkesmannen og Statens vegvesen hadde lagt inn protester på hvordan Sarpsborg-politikerne ønsker å utvikle byen.

Til bystyret

– Her er alle måttet gi og ta. På to punkter er vi ikke enige, der er avstanden for stor. Det gjelder Alvimjordet og Skredderberget på Vister/Opstad, forteller ordfører Sindre Martinsen-Evje i Sarpsborg.

– Hvor viktig er disse punktene?

– De er viktige for oss. Nå må bystyret ta stilling til om vi skal opprettholde forslaget vårt. I så fall må det gå til departementet.

Utbygging ved Kalnes

Dagen startet med en befaring i de områdene av Sarpsborg det var strid om. Kommunen hadde fått hele 19 innsigelser mot planene for byen. Fredrikstad kommune protesterte blant annet mot næringsplanene rundt sykehuset på Kalnes, med trafikk som viktig punkt. Fylkesmannen og fylkeskommunen var blant annet opptatt å bevare jordene ved Alvim, som kommunen ønsker å bygge ned.

Etter meglingsmøtet i dag er det klart at Sarpsborg kommune kan gå videre med sine planer for utbygging ved Kalnes.

– Viktig at byene er samstemt

– Vi var redd for at vi skulle få virksomhet som genererer for mye transport. Vi må huske at Fredrikstad og Sarpsborg har en samarbeidsavtale og en belønningsavtale sammen hvor vi har lovet at vi skal ha nullvekst i transporten innen 2017. Og da er vi avhengig av at Sarpsborg og Fredrikstad er noenlunde samstemt på hvordan vi tilrettelegger og bygger ut byene våre, sier ordfører Jon Ivar Nygård i Fredrikstad.

– Vi er ikke enige om alt. Og det har vært en lang og slitsom dag. Men jeg synes vi har kommet veldig langt og det er fordi alle har vært interessert i å finne gode løsninger, slår fylkesmann Anne Enger fast.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Blir ishockeypresident

    Tidligere ordfører i Moss, nå stortingsrepresentant for Østfold Høyre, Tage Pettersen er innstilt til jobben som president i Norges Ishockeyforbund, skriver Moss Avis. Pettersen har vært visepresident i snart ett år. Forbundet har sitt ting i juni.

    Tage Pettersen
    Foto: Kathrine Brønn / NRK
  • Se nyhetene fra Østfold

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud