NRK Meny
Normal

Lærer gjerne bort om hjernen

14.000 eksemplarer av boken til hjerneforsker Kaja Nordengen (29) er trykket. Hun syntes det er moro at folk flest interesserer seg for kroppens eneste uerstattelige organ.

Kaja Nordengen

Hjerneforskeren fra Svinndal syntes det er moro at folk er interessert i hjernen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Boken «Hjernen er stjernen» er allerede gitt ut i tre opplag, og den har ligget på bestselgerlisten siden den kom ut i oktober.

Forskeren fra Svinndal syntes det er moro at flere enn henne syntes at hjernen er spennende.

– Jeg hadde ikke turt å håpe at boken skulle bli så populær, sier hun til NRK.

Forskerdrømmen har alltid vært der

Helt fra barndommen visste Nordengen at det var hjernen hun ville jobbe med, og drømmen om å bli nevrolog kom tidlig. Hun har forsket på kroppens viktigste organ siden hun var 19 år.

– Jeg syntes vi lærte om hjernen for sent i legestudiet, derfor begynte jeg å forske på den det første året.

Nordengen har forsket på hvordan hjernecellene snakker sammen.

– Før trodde vi at det kun var cellen som sendte signalene som snakket, men det viser seg at det er en dialog mellom flere celler.

Folkelig forskning

I boka samler hun forskning fra hele verden, og ikke bare sin egen. Målet er å nå flest mulig med hjernefakta.

– Dette er ikke en bok som er skrevet for forskerkollegaene mine. Det er viktig at forskerne tilgjengeliggjør forskningen vi har. Måler er å formidle hva vi vet om hjernen nå.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil i grøfta på Brennemoen

    Politiet melder at en bil har kjørt gjennom autovernet og ut i grøfta på E18, Brennemoen, østgående retning. En person skal være involvert i ulykken. Personen skal være lettere skadet.

  • Røde Kors med panterekord

    Pantelotteriet til Norges Røde Kors satte ny rekord i 2017 med 37 millioner kroner. Østfold Røde Kors fikk drøyt 909 000 kroner av dette. – Midlene fra Pantelotteriet har blant annet bidratt til at våre lokale foreninger har økt sin aktivitet i 2017, sier daglig leder Øyvind Bruflat i Østfold Røde Kors.

    Panteautomat
    Foto: Røde Kors