NRK Meny
Normal

Lærer gjerne bort om hjernen

14.000 eksemplarer av boken til hjerneforsker Kaja Nordengen (29) er trykket. Hun syntes det er moro at folk flest interesserer seg for kroppens eneste uerstattelige organ.

Kaja Nordengen

Hjerneforskeren fra Svinndal syntes det er moro at folk er interessert i hjernen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Boken «Hjernen er stjernen» er allerede gitt ut i tre opplag, og den har ligget på bestselgerlisten siden den kom ut i oktober.

Forskeren fra Svinndal syntes det er moro at flere enn henne syntes at hjernen er spennende.

– Jeg hadde ikke turt å håpe at boken skulle bli så populær, sier hun til NRK.

Forskerdrømmen har alltid vært der

Helt fra barndommen visste Nordengen at det var hjernen hun ville jobbe med, og drømmen om å bli nevrolog kom tidlig. Hun har forsket på kroppens viktigste organ siden hun var 19 år.

– Jeg syntes vi lærte om hjernen for sent i legestudiet, derfor begynte jeg å forske på den det første året.

Nordengen har forsket på hvordan hjernecellene snakker sammen.

– Før trodde vi at det kun var cellen som sendte signalene som snakket, men det viser seg at det er en dialog mellom flere celler.

Folkelig forskning

I boka samler hun forskning fra hele verden, og ikke bare sin egen. Målet er å nå flest mulig med hjernefakta.

– Dette er ikke en bok som er skrevet for forskerkollegaene mine. Det er viktig at forskerne tilgjengeliggjør forskningen vi har. Måler er å formidle hva vi vet om hjernen nå.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjørte over i feil felt

    Tre personer er kjørt til Kalnes sykehus for sjekk etter trafikkulykken på riksvei 115 i Skiptvet. De skal ikke åpenbare skader. Forklaringer fra vitner og spor på stedet tilsier at det er ene kjøretøyet som har kommet over i motgående. Politiet oppretter sak. Foretar midlertidig beslag av førerkortet til fører av sistnevnte bil.

  • Ulykke på riksvei 115

    To biler skal ha frontkollidert på riksvei 115 ved Haug i Skiptvet. Tre personer er involvert, men skal ikke være betydelig skadd. Indre Østfold brannvesen er på vei.