NRK Meny
Normal

Kystverket forbereder gigantkrav

Oppgjørets time etter Godafoss-havariet nærmer seg.

John Marius Ly, beredskapsdirektør i Kystverket, i kontrollrommet.

John Marius Ly, beredskapsdirektør i Kystverket, sier at det nå jobbes med å forberede et gigantkrav mot det islandske rederiet Eimskip.

Foto: NRK / NRK

Det sier beredskapsdirektør i Kystverket, John Marius Ly.

Stortinget gjorde en ekstrabevilgning på 110 millioner kroner i forbindelse med oppryddingsarbeidet etter Godafoss.

– Men det er fortsatt mye oppryddingsarbeid som gjenstår, sier Ly til NRK.no.

– Skal dekkes

Tallene på hvor mye som er brukt så langt er ennå ikke klar, men etter hva NRK.no erfarer er det brukt opp mot 80 millioner kroner så langt.

– Kystverket vil på vegne av alle norske myndigheter og innsatsorganisasjoner fremme et krav med sikte på å få alle utgifter dekket i denne saken, sier Ly til NRK.no.

LES OGSÅ:

Godafoss på vei tilbake til Hvaler-skjærgården

Godafoss ble tilfeldigvis oppdaget og fotografert av vår reporter på vei tilbake til Hvaler-skjærgården i går ettermiddag.

Foto: Håvard Wien / NRK

– Må bevise at det er Godafoss-olje

Onsdag sa pressetalsmann fra det islandske rederiet, Ólafur William Hand, at de forventet et krav - men at ikke alt oljesølet som Kystverket tror stammer fra Godafoss-ulykken, nødvendigvis gjør det.

– Det er dessverre mange useriøse aktører i markdet, mange skip dumper rett og slett ut olje med vilje langt til havs, så er må et omfattende kartleggingsarbeid gjøres for å slå fast hvor oljesøl stammer fra, sier Hand.

Containerbåten "Godafoss" grunnstøtte 17. februar ved Hvaler i innseilingen til Fredrikstad. Skipet hadde slagside på rundt sju grader, og det ble tidlig observert olje på vannet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.