Hopp til innhold

Kurdere i Norge er redde for familie og venner: – Det er bare kaos i hodet

VGS-elev Dilovan Hussein (28) fra Fredrikstad skal ha engelskprøve. Men har sittet oppe i hele natt for å følge med på nyheter fra hjembyen i Syria.

Dilovan Hussein, kurdisk syrer som kom til Norge i 2015.

Dilovan Hussein går på skole for å få seg jobb i barnevernet. Han er svært bekymret for hvordan barna i Syria har det nå som Tyrkia har invadert.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Mens tyrkiske bakkestyrker rykker stadig lenger inn i Syria, følger kurdere i Norge fortvilet med på situasjonen. Mange har familie og slektninger i området som nå er under angrep.

En av dem er Dilovan Hussein (28) fra Fredrikstad. Han sitter på bussen på vei til skolen for å ha engelskprøve – en prøve han ikke har klart å lese på i det hele tatt.

– Det er bare kaos i hodet og jeg klarer ikke å fokusere på skolen, sier han og ser ut av vinduet.

– Jeg tenker bare på familien min og barna som blir drept i Syria. I går satt jeg oppe til klokka tre og fulgte med. Jeg er veldig lei meg og har fått angst, sier han.

Dilovan Hussein, kurdisk syrer som kom til Norge i 2015.

Dilovan Hussein er klar for engelskprøve. Men tankene er et helt annet sted.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Varsles på mobilen

For fire år siden forlot han mor, far og fire søsken i grensebyen Qamishli da IS-styrker ville innrullere ham i styrkene sine. Nå er han i ferd med å fullføre videregående skole i Norge. Men de siste dagene har tankene vært i fødelandet.

Røykskyer over Ras al-Ayn i Syria etter tyrkiske angrep

Røykskyer over Ras al-Ayn i Syria etter tyrkiske angrep.

Foto: AA/ABACA / Scanpix

Når Hussein ikke er på skolen, følger han med på TV-sendinger. Han får også varsler på mobilen når det kommer nyheter fra Syria.

– Jeg har kontakt med søsteren min. Vi snakker sammen hele tiden og hun oppdaterer meg på hva som skjer med familien. Kurdere som bor i Norge må holde sammen og prøve å være sterke, sier han.

Fraråder reise til Tyrkia

Hussein er ikke den eneste kurderen i Norge som sliter med å fungere i hverdagen for tiden, forteller Andam Aziz (27), talsperson for Kurdisk Demokratisk Samfunnssenter.

– Tankene våre er andre steder og hverdagen er ødelagt. Vi som jobber med dette kommer ikke til å være mye hjemme, for vi er ute og kjemper og demonstrerer, sier han.

Andam Aso Aziz

– Kurdere i Norge er veldig frustrerte, sier talsperson Andam Aziz i Kurdisk Demokratisk Samfunnssenter.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Aziz mener Norge som NATO-land har en forpliktelse til å si ifra at invasjonen er et brudd på folkeretten.

Utenriksdepartementet fraråder på sine nettsider alle reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn ti kilometer fra grensen til Syria.

– Det er frustrerende å se at mine kurdiske søsken opplever dette. Åtte år med krig er nok. Det er på tide at kurderne får fred og stabilitet, sier han.

Visste ikke om familien levde

Når Dilovan Hussein er ferdig med engelskprøven, skal han hjem og oppdatere seg på flere nyheter fra Syria.

Det skal også klassekameraten Mahmoud Menla Ali (34). I går fikk han ikke kontakt med foreldrene og broren sin som bor i den syriske grensebyen Kobani.

Mahmoud Menla Ali, norsk kurder med familie i Kobani

Mahmoud Menla Ali har bodd fire år i Norge. Familien bor fortsatt i Syria.

– Det var en forferdelig dag. Først i dag tidlig fikk jeg kontakt med faren min, og han fortalte at mange i byen ble drept eller såret i går.

– Hva snakket dere om?

– Det viktigste for meg var å få vite at de levde, sier Ali.

Prøver å spille kamp

Senere i dag skal Dilovan Hussein egentlig spille seriefinale i femtedivisjon for Lisleby Fotballklubb. Hussein er usikker på om han klarer å være i stand til det, men tror det kan være lurt å tenke på noe annet en stund.

– Jeg skal prøve å få spilt i dag. Det kan være godt å få kastet av meg litt negativitet, sier han.

Dilovan Hussein, kurdisk syrer som kom til Norge i 2015.

Om fire dager har Dilovan Hussein vært fire år i Norge. I Syria har han mor, far og fire søsken.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK