Hopp til innhold

Kulturvrak kan bli beslaglagt

Det vernede norske skipet MS Hamen kan bli tatt tilbake av svenske eiere og skrotet.

M/S Hamen

- MS Hamen har ligget alt for lenge på svensk side av grensen, og bør fjernes snarest mener grunneier og naboer til stedet der båten ligger.

Foto: Privat

MS Hamen, som i Norge er betraktet som kulturskatt og vernet, skulle ha vært flyttet fra sin nåværende ankringsplass på Hälle, på svensk side av Iddefjorden, innen 1. juli i år.

Strømstad kommune har forlenget fristen, men nå kan grunneier komme til å reagere mot eierne av MS Hamen.

- Kontrakten mellom den tidligere eieren av MS Hamen og den norske stiftelsen som overtok skipet går ut på at MS Hamen skulle fjernes, men så har ikke skjedd. Det vurderes nå rettslige skritt for å få skrotet skipet, sier Åge Wikstøl, som representerer den svenske grunneieren for området der MS Hamen nå ligger.

Les også:

M/S Hamen

Kravene om at skipet skal raskt bort kommer fra både grunneier, naboer og kommune.

Foto: Rainer Prang / NRK

Krav på en kvart million

Problemene ser ut til å tårne seg opp for Stiftelsen MS Hamen, som i 2004 overtok båten.

Dels har stiftelsen klaget Riksantikvaren inn for Justisdepartementet på bakgrunn av kravene antikvaren har stilt til å overføre de rundt to millionene stiftelsen skal motta for å taue båten vekk og starte oppussingen.

Inntil klagen er ferdig behandlet utbetales ikke pengene.

Selv om Strømstad kommune har utvidet fristen fra 1. juli og trolig fram til årsskiftet, kan det hende at Miljø- og byggnemnden i det kommende møtet i september i år vil vedta å bøtelegge de norske eierne.

I tillegg kan nå grunneier komme til å fremme et krav på nærmere en kvart million kroner overfor Stiftelsen MS Hamen for ikke å ha overholdt avtalen som ble inngått, da stiftelsen overtok skipet.

- Da Allvar Olsson, som er grunneier for området her og tidligere eier av MS Hamen gjennom selskapet Hälle havn, overdro skipet til stiftelsen var det i avtalen satt en tidsfrist for når skipet skulle fjernes. Den fristen har for lengst gått ut, sier Åge Wikstøl til nrk.no.

M/S Hamen

Den norske representanten for grunneieren mener det er flaut å se det norske flagget vaie fra kulturvraket på svensk territorium.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Flaut med norsk flagg

Wikstøl sier grunneier gjennom advokat nå har skrevet til det svenske sjøfartsverket og bedt om at tiltak settes inn.

MS Hamen ligger i et område beskyttet av EUs vernesone Natura 2000 og det er bekymring både hos naboer og i Strømstad kommune for at skipet skal synke i grensefjorden mellom Sverige og Norge.

- Det er flaut å se det norske flagget vaia på MS Hamen slik skipet nå ser ut, og med den omtalen hele denne saklen har fått, sier Wikstøl.

M/S Hamen

MS Hamen har ligget i Iddefjorden i mer enn ti år på den svenske siden av fjorden. Med årene har skipet hatt et betydelig forfall og rustangrepet på skroget fører til at vann siver inn ni skipet.

Foto: Privat

I taubar stand

Det norskeide skipet M/S Hamen har vært et sterkt irritasjonsmoment på svensk side av Iddefjorden, der skipet har ligget i flere år.

Ikke ser det mer enn 60 år gamle transportskipet bra ut, men det viktigste for Strømstad kommune og Kustbevakningen har vært å få klarhet i om skipet lekker olje til grensefjorden mellom Norge og Sverige, og hvordan få stanset oljesølet.

Den svenske sjøfartsinspeksjonen har gransket skipet, og konstatert at skipet er i bedre forfatning enn det tilsynelatende ser ut.

Dermed er planen at det skal taues vekk fra svensk side av fjorden, men hvor det skal taues er ikke avgjort.

Kulturminne

MS Hamen er fra 2004 eid av Stiftelsen M/S Hamen som driver med fartøyvern.

Skipet er i følge riksantikvaren i Norge vel verdt å ta vare på, og «M/S Hamen» er ført opp på riksantikvarens liste over kulturminner som er bevaringsverdige.

Skipet er det eneste gjenværende fartøy i sitt slag som gikk i nordsjø- og østersjøfart fra slutten av 1940-årene til langt ut på 70-tallet.

NRK har ikke fått fatt i representanter for stiftelsen til å kommentere saken.

Video nsps_upload_2009_11_6_15_29_52_5633.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.