Hopp til innhold

Problemskip får ligge

Det vernede norske skipet MS Hamen blir liggende på svensk side av Iddefjorden inntil videre. Eierne kan bli bøtelagt.

MS Hamen, som i Norge er betraktet som kulturskatt og vernet, skulle ha vært flyttet fra sin nåværende ankringsplass på Hälle, på svensk side av Iddefjorden, innen 1. juli i år.

De norske eierne, Stiftelsen MS Hamen, har klaget Riksantikvarens krav knyttet til en bevilgning på 1 950 000 kroner inn for Jutisdepartementet, og stiftelsen får ingen penger før klagen er ferdigbehandlet.

Dermed ble det ingen flytting til 1. juli, som var fristen Strømstad kommune hadde satt.

Les også:

- Vurderes som skrot i Sverige

I juni i år sa forvaltningssjefen i Strømstad kommune at skipet ikke var fredet i Sverige, og kunne bli å betrakte som skrot.

- Hvis ikke skipet er borte innen fristen kan det bli aktuelt å bruke svensk lov for å definere skipet som forurensning og fjerne det, sa forvaltningssjef i Strømstad kommune Mikael Olsson til nrk.no den 10. juni.

Nå sier Olsson til nrk. at han etter møter med eierne i slutten av juni i år har besluttet å utvide fristen for å fjerne skipet.

- Miljø- og byggnemnden tar trolig en avgjørelse om å pålegge eier å fjerne skipet i kommende nemdsmøte den 2. september i år, sier Olsson til nrk.no.

M/S Hamen

MS Hamen ble opprinnelig brakt til Hälle på svensk side av Iddefjorden for hugging på 90-tallet, men ble vernet av riksantikvaren i 2003.

Foto: Privat

- Svakt av Strømstad kommune

Rune Karlsson, som er en av naboene til skipet, som har ligget på Hälle på svensk side av grensefjorden i mer enn ti år, synes Strømstad kommune har vært for ettergivende i forhold til MS Hamens eiere.

- Vi frykter at skipet synker her ved land, og blir et miljøproblem. Kommunen skulle ha stått hardere på for å få fjernet MS Hamen enn det de har gjort, sier Karlsson.

MS Hamen var i svensk eie fra 1996 fram til 2004, og skulle ha vært hugget opp da riksantikvaren i 2003 bestemte seg for at skipet - som er bygget i 1949 - skulle vernes.

- Kan bli liggende til årsskiftet

Den svenske kystvakta var ved MS Hamen sammen med representanter fra MS Hamen og Strømstad kommune den 23. juni i år.

Forvaltningssjef Mikael Olsson kan ikke konkret si når skipet skal fjernes, men antyder at det må skje i år.

- Det avgjøres av Miljø- og byggnemnden , men jeg tipper på at den aller siste fristen settes til 31. desember i år, sier han.

Hvis Stiftelsens MS Hamen idømmes bøter av Strømstad kommune og ikke kan betale, kan skipet bli hugget opp på svenske myndigheters bekostning og skrotverdien vil så langt mulig dekke opphuggingskostnadene.

- Vi kommer til å idømme bøter om ikke skipet fjernes innen den tidsfrist nemden setter, sier Olsson til nrk.no.