NRK Meny
Normal

Kripos: – Seksualforbrytere oppsøker asylmottak

Politiet har mistanke om overgrep mot unge mennesker etter å ha avdekket at kjente seksualforbrytere oppsøker flyktningmottak i Norge.

Flyktninger sover på gata

Politiet mistenker seksuelle overgrep på mottak på Østlandet og på Vestlandet, men ønsker ikke å spesifisere hvor.

Foto: Linn Beate Woll

– Det vi kan bekrefte, er at vi har etterretningsopplysninger om kjente seksuallovbrytere som har oppholdt seg ved mottakssentre, både ved ordinære mottak og ved mottak for enslige mindreårige, sier Vigleik Antun, assisterende sjef for Kripos, til Aftenposten.

Hendelsene skal ha funnet sted både på Østlandet og på Vestlandet, men Kripos ønsker ikke å spesifisere nøyaktig hvor.

Det skal dreie seg om seksualforbrytere bosatt både i Norge og i utlandet.

– Ikke overrasket

Mottaksleder i Hero, Helge Ekelund, kjenner ikke til at det skal ha vært forsøk på seksuale overgrep ved noen av deres sentre i Østfold.

– Det er ingen problemstilling jeg er kjent med. Det er sårbare grupper på asylmottak, men vi har personell som er trent opp til å ta vare på dem, sier Helge Ekelund i Hero Norge til NRK.

Helge Ekelund

Mottaksleder i Hero, Helge Ekelund, er ikke overrasket over at seksualforbryter oppsøker asylmottak.

Foto: Caroline Ulvin Johansson / NRK

Selskapet har blant annet ansvar for driften av ankomstsenteret i Østfold og Kasper transittmottak i Våler.

Ekelund er ikke overrasket over informasjonen.

– Sånn som samfunnet er generelt, så er jeg ikke overrasket over at det kan forekomme i forbindelse med asylmottak, men det er politiet som sørger for sikkerheten til beboerne. Vi gjør det vi kan inne på asylmottaket sier han.

Kan komme over 5000

Ifølge Aftenposten har Kripos i sine rapporter uttrykt bekymring over situasjonen med stadig flere enslige mindreårige på landets mottak.

Så langt i år har over 3500 enslige unge under 18 år søkt asyl i Norge, og det kan ifølge UDIs anslag bli 5000 innen året er omme.

Myndighetene sliter med å finne fosterhjem til barna og nær 500 mindreårige under 18 år venter på et hjem i Norge. I dag må barn vente opptil 1,5 år på fosterhjem.

Den store pågangen tvinger norske myndigheter til å korte ned tiden på kurs til nye fosterhjemforeldre, og vanlige transittmottak har blitt gjort om til mottak som bare skal huse ungdommer mellom 15 og 18 år

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK