NRK Meny
Normal

Krever Scandinavian Star-svar

Etterlatte etter brannen på passasjerferjen «Scandinavian Star» krever å få vite hvem som tente på.

Brann om bord i "Scandinavian Star"

Brannen om bord i passasjerferjen «Scandinavian Star» i Skagerrak mellom Oslo og Frederikshavn i april 1990.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Jan Harsem

Leder for støttegruppen for overlevende etter Scandinavian Star ulykken, Jan Harsem, under minnemarkeringen, ved Akershus festning i 2010.

Foto: Rehn-Erichsen, Jarl / SCANPIX

– Det er svært godt dokumentert at man ikke har det etterforskningsmaterialet som skal til. Det er et press i gruppen etter et svar, sier Jan Harsem som leder støttegruppen for etterlatte og overlevende til VG i dag.

Gruppen har i flere år kjempet for nye granskinger og ny etterforskning bak brannen på båten. Saken ble henlagt på bevisets stilling 11. mars i 1991.

Alle krav om gjenopptakelse har så langt blitt avvist.

I går var etterlatte og overlevende etter ulykken som tok 159 menneskeliv 7. april 1990 samlet for første gang på 18 år.

Ifølge VG skal Oslo politidistrikt, Økokrim og Kripos ha utvidet gruppen med medarbeidere som jobber med saken fra åtte til elleve. Disse går gjennom det hele materialet på rundt 70 permer, og skal levere sin innstilling ved nyttår.

– Mitt inntrykk er at det jobbes bredt og grundig, sier Thor Kristiansen, tidligere brigadesjef i Oslo brannvesen til avisen.

Kan vurdere særskilt granskingsutvalg

Torsdag denne uken fikk justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) spørsmål fra Arbeiderpartiets Jan Bøhler i Stortinget om ny gransking.

Han sa da at saken ikke kunne avgjøres nå.

– Hvis påtalemyndigheten åpner ny sak, er det viktig at vi ikke har parallelle prosesser. Kripos og Økokrim først må først ta stilling til spørsmålet, sa Anundsen.

Han fortalte videre at regjeringen på fritt grunnlag vil vurdere om det skal nedsettes særskilt granskingsutvalg, dersom politiet velger å ikke åpne sak.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: