Hopp til innhold

Etterforskningsleder støtter ny «Scandinavian Star»-granskning

Lederen av politietterforskningen etter brannen på Scandinavian Star erkjenner at det fortsatt er ubesvarte spørsmål, og støtter en ny granskning.

Nicolai Bjønness

Nicolai Bjønness var påtaleansvarlig i Oslo politidistrikt.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Det er 22 år siden Nicolai Bjønness avsluttet etterforskningen av norgeshistoriens største mordbrann.

Konklusjonen han kom til var at en dansk trailersjåfør var eneste mistenkte. Det har forfulgt ham og mange etterlatte siden.

I dag tar han bladet fra munnen. Det er nødvendig med en ny etterforskning, mener Bjønness.

– Det er fordi det er en del ubesvarte spørsmål som plager en del mennesker som fortjener et godt svar. Man søker sannheten om hva som skjedde, og det synes jeg er et utmerket forslag, sier Bjønness til NRK.

Les: Mener mannskapet sto bak

– Meningsløs som straffesak

Ekspertgruppen som krever en ny etterforskning av dødsbrannen møter politiet på nytt denne uka.

De har jobbet lenge for en gjenopptakelse av straffesaken, og mener brannen var påsatt som et ledd i en forsikringssvindel.

Men gjenopptakelse er for sent, mener Bjønness.

– Det er for sent, og dessuten er det utrolig håpløst å tro at man kan få bevis av den tyngden som man trenger i en straffesak 23 år senere. Derfor er det meningsløst som straffesak, sier han.

– Men som granskingssak er det noe helt annet. Som granskingssak kan fornuftige folk legge arbeid i å finne 52 prosents sannsynlighetsovervekt for at det var slik, og ikke slik, sier Bjønness.

Les: Åpner for ny «Scandinavian Star»-etterforskning
Les: «Scandinavian Star»-gruppe får møte politiet fredag

Tar trusler «med knusende ro»

Ekspertgruppen mener det ikke var én, men minst fire branner ombord på båten natt til 7. april 1990, og at politiets konklusjon må være feil fordi den mistenkte danske trailersjåføren døde allerede i brann nummer to.

Bjønness vil ikke si om hans konklusjon faller sammen dersom en ny granskning skulle avdekke at det var flere branner.

– Jeg mener mye om det, men det vil jeg ikke gå inn på nå. Det er ikke lenger min oppgave å vurdere det. Jeg har noen synspunkter på det, men det skal jeg la ligge, sier han.

Bjønness har tidligere blitt truet med anmeldelse for tjenesteforsømmelse, etter det ekspertgruppen mente var en mangelfull etterforskning.

– Det tar jeg med knusende ro. Det synes jeg virkelig er useriøst, sier han.

Les: Dødsbrannhelt vil ha sanninga fram

Nicolai Bjønness

Nicolai Bjønness ved minnesmerket i Oslo.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Ber om uavhengig, skandinavisk kommisjon

Jan Harsem

Jan Harsem er talsmann for Støttegruppen etter brannen på «Scandinavian Star».

Foto: Rehn-Erichsen, Jarl / SCANPIX

Støttegruppen etter brannen på «Scandinavian Star» sendte i dag en anmodning til de skandinaviske regjeringene, der de ber om en egen granskningskommisjon.

Jan Harsem, som er gruppas talsmann, beskriver anmodningen som et svar på at Riksadvokaten avslo å gjenoppta saken i fjor.

– Hvem som eide og opererte skipet har aldri blitt gransket eller etterforsket. Det er viktig for de overlevende og etterlatte at vi får en fullstendig gransking av alle aspekter av mordbrannen, sier Harsem.

Gruppa reagerer på at eierskapet og driften av skipet aldri ble gransket eller etterforsket, og at utvalget i 1990 kun fikk utrede brannforløpet frem til kapteinen forlot skipet.

Ekspertgruppa vil derfor ha en uavhengig kommisjon, der de involverte ikke har hatt befatning med saken tidligere.

– Vi ønsker en gransking som ikke er bundet opp i en foreldelse slik politiets etterforskning vil være. Det finnes flere eksempler på at ulykker, terrorhandlinger og katastrofer som er blitt gjenstand for gjenåpning og ny gransking, uavhengig av politiets etterforskning. Myndighetene i Skandinavia må vise samme vilje til å avdekke hendelsesforløp og ansvar, som vi ser internasjonalt, sier Harsem.

AKTUELT NÅ