Etter ti år borte kom «Petter VI» hjem

– Han maler og maler så han sikler, sier matmor Renate Storvoll Unneberg om katten som plutselig dukket opp igjen.

Renate Storvoll Unneberg med katten Petter VI på fanget

«Petter VI» har fått sitt eget rom etter å ha vendt hjem til familien i Halden. Her sammen med matmor Renate Storvoll Unneberg.

Foto: Privat

Familien Unneberg fra Berg i Halden hadde gitt opp håpet om å få tilbake «Petter VI», katten som forsvant for et tiår siden. Etterfølgeren – «Petter VII» – har allerede vært på plass i noen år, men mandag fikk de en svært overraskende telefon fra Halden Dyreklinikk.

– De lurte på om det var lenge siden jeg hadde sett katten min, og det var det jo ikke for den hadde jeg gitt mat på morgenen. «Han heter Petter VI sa hun, eller seks står det kanskje her». Da spurte jeg om de var sikre på det, forteller Renate Storvoll Unneberg til NRK.

– Så shabby ut

Hun trodde knapt det hun hørte, men hev seg i bilen for å ta katten nærmere i øyesyn. Og selv om hun ikke kjente igjen «den fortapte sønn» med en gang, ble det ganske raskt klart at det var han som hadde dukket opp.

– Når den har vært borte i ti år så var det først en kjempereaksjon at «det er ikke min katt, det er ikke min katt». Men så fikk vi snakket litt med dem som hadde undersøkt tallene, så tallenes tale er på en måte klar, sier Renate.

Det var Halden Arbeiderblad som først omtalte saken. Det viste seg at «Petter VI» siden april har fått stell av fotografene Vibeke og Thomas Havenstrøm på Sydsiden i Halden.

– Katten så shabby ut. Den var svært tynn og pjuskete og måtte ha vann og mat, forteller de til avisa.

De hadde ingen anelse om at katten hadde vært savnet i ti år, men fikk til slutt tatt den med til dyreklinikken.

Eget rom

Dermed ble «Petter VI» gjenforent med sine opprinnelige eiere. Gjensynsgleden er stor, og nå har han fått et eget rom og begynner så smått å finne seg til rette i «barndomshjemmet»

– Han er stille og rolig, og ligger stort sett og slapper av. Han freser nesten hver gang jeg kommer inn, og så setter jeg meg ned på gulvet og da kommer han til meg og koser og koser. Han maler og maler så han sikler, sier Renate Storvoll Unneberg.

– Men han bærer veldig preg av å ha vært ute og borte lenge. Pelsen er veldig møkkete, så jeg gleder meg bare til å få vasket han og klippet bort alle tover i pelsen.

Nå er matmor spent på hvordan den hjemvendte katten vil gå overens med «Petter VII».

– Katter er jo litt skeptiske når det er noe nytt, men etter hvert håper jeg at han skjønner at han har det veldig godt. Den store utfordringen er vel hvordan det skal gå med den katten vi har fra før av, for jeg vet ikke om han er en veldig forsonende katt. Men bruker man litt tid så pleier det vel å gå greit, sier Renate.