Kan slå to varmerekorder for mai

Sommertemperaturene fortsetter videre utover uka. Dersom værprognosene stemmer går vi mot to nye varmerekorder for mai.

Ann Louise nyter solen i Gamlebyen

Også i Gamlebyen i Fredrikstad har temperaturene vært høye gjennom mai. Ann Louise utnytter sjansen til å kose seg i solen.

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / nrk

Temperaturrekordene det er snakk om, er antallet dager i mai med makstemperatur på 20 grader eller mer, og gjennomsnittstemperaturene for hele mai måned.

John Smits

Statsmeteorolog John Smits følger spent med på om det blir ny varmerekord i mai.

Foto: NRK

Rekorden for antallet dager er 21, mens rekorden for gjennomsnittstemperatur er på 14,4 grader. Begge rekordene ble satt i 1947.

– Dette er målinger fra Blindern i Oslo. Så langt i mai har vi hatt 16 dager med makstemperatur over 20 grader. Temperaturene ser ut til holde seg til tirsdag, og gjør den det har vi en tangering. Også må vi da ha en dag til med over 20 grader enten på tirsdag, onsdag eller torsdag for å sette ny rekord, forteller statsmeteorolog John Smits.

Går mot ny rekord for gjennomsnittstemperatur

Han følger daglig med på målingene, i håp om at det kan bli nye rekorder. Han forteller at det også er gode utsikter for å slå rekorden for gjennomsnittstemperatur på 14,4 grader.

– I går var gjennomsnittet så langt for denne måneden 14,3 grader. Det betyr jo at temperaturene i gjennomsnitt må holde seg over 14,4 grader resten av måneden, og det ser lovende ut. Det ser ikke ut til å bli kjøligere, og vil kommer til å få høyere temperaturer om natta. Det er positivt, sier han.

Statsmeteorolog Magni Svanevik lover at det blir fint vær også gjennom helgen.

– Kort oppsummert blir det veldig fint og varmt. Akkurat nå ligger fredag an til å få de høyeste temperaturene, men varmen vil holde seg frem til tirsdag, sier Svanevik, som sier at temperaturene kan stige til 30 grader.

Stig Bjørk og hunden Molly har tatt turen til Gamlebyen for å nyte været. Stig var ikke klar over at det går mot varmerekorder, men er glad for at det er varmt.

– Det er veldig deilig. Jeg er mye ute med hunden, og prøver å ta det med ro. Jeg stresser ikke med å ordne i hagen når det er så varmt. Også er det jo deilig å sette seg i skyggen når man har vært ute i sola, sier han.

Stig Bjørk og hunden Molly

Stig og hunden Molly tar seg en tur i sola. Av de to er det kanskje Molly som merker sola mest. Hun drikker mye i varmen, forteller Stig.

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK

Tror på rekord flere steder på Østlandet

Mens andre venter spent på helgens Champions League-finale mellom Liverpool og Real Madrid, følger Smits med på temperaturene. Han syns det er mer spennende med temperaturrekorder enn fotball.

– Jeg sjekker litt hver dag og ser hvordan det ligger an, smiler han.

Smits har kun fulgt med på temperaturene på Blindern, men tror allikevel at man vil få rekorder også andre steder på Østlandet.

– Ettersom det ligger så godt an her, og det er varm over hele Østlandet, så er det stor sannsynlighet for at det ligger an til rekorder på flere målestasjoner, sier han.

Se morgenbaderne på Sørenga i Oslo i dag.

Mange har utnyttet de varme sommerdagene til å ta en tur i vannet. Her fra Sørenga i Oslo.