NRK Meny
Normal

Spar penger på å overnatte på svenskehandel

Det kan lønne seg å overnatte neste gang du skal på svenskehandel.

Grensehandel

MER Å RUTTE MED: Er du i Sverige mer enn 24 timer kan du ta med deg varer for dobbelt så mye. Bor du på et billig sted da, kan det lønne seg.

Foto: Privat

Overnatting dobler nemlig handlemulighetene, skriver Din side.

Ifølge Tollvesenet kan du ta med deg varer for 3000 kroner toll - og avgiftsfritt hvis du drar på dagstur. Er du utenlands i mer enn 24 timer er denne grensen 6000 kroner.

Må betale moms

I fjor handlet vi for 14 milliarder kroner på dagsturer til utlandet. Det er en økning på 600 millioner kroner, eller fire prosent, fra året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Også den svenske kronekursen er attraktiv for oss nordmenn. Nå er den svenske kronekursen 92 kroner.

Hvis du har planer om å reise til Sverige i mer enn 24 timer kan du altså handle for 6000 uten å betale toll og avgifter. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarene (alkohol og tobakk).

Hvis du ikke skal være så lenge i utlandet, er grensen 3000 kroner. Også her gjelder verdigrensen på det du har handlet, inkludert kvotevarene.

Handler du for mer, må du nemlig gå på rødt når du kommer tilbake til Norge og betale 25 prosent moms på de fleste varene.

For å forklare hva dette innebærer bruker Tollvesenet en sofa til 5000 kroner og en barnevogn til 3000 som eksempel.

Nordby Shopping Center, Svinesund

OVERNATTING: Det finnes flere steder å overnatte til en billig penge i nærheten av Svinesund.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Har du vært ute av Norge i mer enn 24 timer, lønner det seg å la sofaen være en del av verdigrensa, mens du betaler avgifter for barnevogna, skriver de.

Det er viktig å merke seg at dersom du kjøper en sofa til 10.000 må du betale toll og avgifter på hele verdien.

– Sov og spar penger

Nå har altså nettstedet Din side regnet ut at det lønner seg å overnatte over grensa for å å spare både penger og bensinutgifter.

– En kjapp sjekk på booking.com viser at du eksempelvis får en natt for to personer på camping eller hotell i nærheten av Nordby Shopping center ved Svinesund fra 500 til 900 kroner. Og med store prisforskjeller kan du fort tjene inn dette eller mer på en storhandel.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tilhenger stjålet i Halden

    Tyver har brutt seg inn i et uthus, og stjålet en tilhenger i Bergbyveien i Halden. Det skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Demonstrere mot høyspentkabel

    Over hundre personer har møtt opp for å demonstrere mot den planlagte høyspentkabelen fra Fredrikstad til Hvaler. Mange reagerer på at kabelen delvis skal gå i luften. De som demonstrerer ønsker at kabelen skal gå under bakken hele veien.

    HØYSPENTKABEL
    Foto: LARS HÅKON PEDERSEN / NRK