Vi drikker mer vin enn spanjolene

Det norske vinsalget er nå større enn i Spania. Likevel har bruken av både legale og illegale rusmidler flatet ut i Norge, viser ny rapport.

røyk, alkohol

De siste årene er vinsalget kraftig redusert i Spania, Italia og Frankrike. Men omsetningen øker i Norge, hvor kvinnene drikker mest.

Foto: Colourbox

Norske menn drikker mer enn dobbelt så mye alkohol som kvinnene. Og de drikker oftere.

Mens 42 prosent av mennene drikker minst én gang i uka, er tallet 30 prosent blant kvinner. Det viser rapporten "Rusmidler i Norge" som Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) publiserer i dag.

For kvinner utgjør vin mer enn halvparten av alkoholforbruket, mens øl dominerer hos mennene.

Brennevin står for nesten 20 prosent av alkoholforbruket hos menn. De drikker dobbelt så mye av de sterke dråpene.

Og 15 prosent av oss drakk ikke alkohol i det hele tatt i fjor, ifølge rapporten.

Les også:

Passerer Spania

Astrid Skretting

Selv om omsetningen av vin er blitt større enn i Spania, holder forbruket av rusmidler seg stabilt i Norge, sier forskningssjef Astrid Skretting i SIRUS.

Foto: SIRUS/Nye bilder

Ifølge tall fra WHO selges det nå mer vin i hvert av de skandinaviske landene enn i Spania.

Målt i liter ren alkohol per innbygger kjøper nordmenn 2,3 liter i året, mot spanjolenes 2,0 liter.

I Danmark og Sverige er forskjellen enda større, ifølge de siste tallene.

– Det skjer en langsom tilnærming i forbruket av vin mellom nord og sør i Europa. Mens det øker hos oss går det tydelig ned mange steder i Sør-Europa, sier forskningsleder Astrid Skretting i SIRUS til NRK.no.

Nedgangen er størst i Spania, der vinsalget er mer enn halvert siden årtusenskiftet. Omsetningen synker også i Frankrike og Italia, men er fortsatt klart større enn i Norge.

Årets rapport inneholder ny statistikk om alkohol, narkotika og tobakk. Den viser at forbruket av både lovlige og illegale rusmidler holder seg relativt stabilt i Norge.

– På noen områder er det også en viss nedgang. Både bruken av illegale rusmidler blant ungdom og det registrerte alkoholforbruket er lavere nå enn for noen år siden. Rapporten stadfester denne utviklingen, sier Skretting.

Aldri vært «billigere»

Alkohol

Alkoholprisene er nå rekordlave sammenlignet med lønnsnivået, ifølge den nye SIRUS-rapporten.

Foto: Martin Kierstein

Alkohol har relativt sett aldri vært billigere i Norge enn nå. I forhold til lønnsnivået er prisene på både vin og brennevin rekordlave.

I 2013 betalte du omtrent 40 prosent mindre av lønna di for drikkevarer enn du gjorde i 1979, viser rapporten.

Samtidig må du betale mer enn noen gang hvis du vil snuse eller røyke. Sammenlignet med en generell prisstigning på 45 prosent, økte prisen på tobakk med hele 218 prosent i perioden fra 1995 til i fjor.

– Politisk er det et ønske om å fase ut all bruk av tobakk, noe prisnivået bærer preg av. Når det gjelder alkohol handler det mer om å regulere forbruket, blant annet ved å skjelne mot avgiftsnivået i andre land slik at grensehandelen ikke tar overhånd, sier Skretting.

Livsstil:

Folkeopplysningen vil undersøke hvor kildekritiske vi er til ekspertene som presenteres i media daglig. De har derfor iscenesatt en debatt, der en skuespiller uttaler seg om et emne han ikke har faglig kjennskap til. Formålet med eksperimentet er å se om det er mulig å fremstå som en troverdig ekspert, uten å kunne stort om emnet som diskuteres. Debatten blir vist til studenter på Ås. Lar de seg lure?

Ville du blitt lurt av denne «eksperten»?

«Eksperter» forklarer og debatterer i media daglig. Slik sjekker du hva de egentlig kan.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)