Hopp til innhold
Kommentar

Jensens bo- og servicesenter

Jeg skriver denne kommentaren fra Skoggata bo- og servicesenter i Moss sentrum. Akkurat her går grensa mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk.

Siv Jensen

Siv Jensen besøkte i dag Skoggata bo- og servicesenter i Moss.

Foto: Steffen Fjærvik/NRK

Hit kom Frp-leder Siv Jensen i dag, og Erna Solberg var her før sommeren. Gjett hvem som IKKE kom innom i går? Det var Jonas Gahr Støre, det.

Så hvorfor fikk Skoggata besøk av Jensen og Solberg, men ikke Jonas? Jonas er jo omsorgsminister? Har han ikke omsorg for de eldre i Moss? Og var det ikke Arbeiderpartiet som fikk satt i gang bygginga av senteret da de hadde makta i bystyret i forrige periode?

Joda. Men siden den gang har Høyre, Frp og Venstre overtatt, og de bestemte å konkurranseutsette driften av Skoggata. Så nå er det private selskapet Norlandia Care som driver det. Det synes Fremskrittspartiet er helt storveies.

Det er en hedersbetegnelse å være kunde. Kunden har jo alltid rett!

Siv Jensen

– Det er veldig spennende å se på. Dette er jo et hjem, sa Siv Jensen.

Hun ser ikke noe problem med at beboerne er blitt kunder i et anbudssystem.

– Det er en hedersbetegnelse å være kunde. Kunden har jo alltid rett! sa Jensen, da hun besøkte Moss i dag.

I Skoggata er det åpent og lyst, og bygget innbyr til besøk fra utsiden. Her bor de eldre i egne leiligheter på ca. 40 kvadratmeter og det skal være som å bo hjemme. Bo hjemme med sykepleier tilgjengelig, til og med.

Steffen Fjærvik

Frp-leder Siv Jensen besøkte Moss i dag.

Foto: Steffen Fjærvik/NRK

Det ser heller ikke ut som noe gamlehjem, snarere tvert imot. Store glassvinduer og kafe i inngangspartiet. Det ligger tvers over gata for (eller i dialog med, som arkitektene ville sagt) en videregående skole med ungdom, mopedbråk og bråmoden knising.

Men nettopp fordi det er så fint og ligger så godt i bybildet, er det nok også litt smertefullt for Arbeiderpartiet at de ikke kan skryte av Skoggata. Uansett hvor fin bygningen er. Jonas Gahr Støre fra Ap kunne rett og slett ikke besøke dette stedet, siden Skoggata har fått et Frp-stempel på seg. Det gir dårlig inneklima for Jonas. Fagbevegelsen ville ikke vært nådig. Sånt bråk trenger ikke et parti som kjemper for å beholde regjeringstaburettene.

Konkurranseutsetting er likevel legitim virksomhet innenfor både moralens og lovverkets grenser. Så Støre kan som omsorgsminister heller ikke komme og kritisere driften. Derfor holdt han seg heller borte.

SV sier det er et eksempel på noe feil. Frp sier det er et eksempel på noe flott

SV-leder Audun Lysbakken står derimot friere til å kritisere. (Han er jo ikke minister lenger, husker dere?) Da han var i Moss tidligere i sommer kalte han Skoggata bo- og servicesenter en "grelt eksempel" på hvordan Moss nå er ideologistyrt fra høyresiden. (Hvordan man skulle styrt politisk uten noen ideologi sa han ikke noe om.)

Så da står Skoggata der, da. Ingen tviler på de eldre har det fint der. Og bygget er flott. Fasilitetene er moderne. Men tre partier (minst!) peker alle på det og har sin egen fortelling om hvordan dette bygget skal oppfattes. SV sier det er et eksempel på noe feil. Frp sier det er et eksempel på noe flott. Og Arbeiderpartiet er nødt til å se bort.

I Kina sa Deng Xiaoping at det viktigste ikke er om katten er svart eller hvit, bare den fanger mus. I Moss krangler de fortsatt om fargen på katten.