Hopp til innhold

Isete veier førte til lange brudd-køer

Tirsdag våknet mange nordmenn til speilblanke veier. Det merket både sykehusene og forsikringsselskapene.

Richard Aune brakk skulderen da han skled på trappa tirsdag.

Richard Aune er en av mange nordmenn som falt på glatta og brakk en kroppsdel tirsdag.

Foto: Bo Lilledal Andersen/NRK

– Vi har tre operasjonsstuer hvor vi kjører operasjoner i ett kjør fra dag til kveld. Vi gjør så godt vi kan, men vi må prioritere det som er akutt først, sier Charlotte Gregersen, vakthavende lege på ortopedisk avdeling ved Sykehuset Østfold.

Tirsdag morgen førte underkjølt regn til speilblanke veier og kaos i trafikken over store deler av landet.

Men også fotgjengerne var utsatt for flere uhell, på glatte fortau, brostein og steintrapper.

– Når det blir glatt ute, så blir det også mye å gjøre på ortopedisk avdeling. Vi har opp mot 80 pasienter som venter på operasjon av brudd nå. Flere av dem har alvorlige skader, sier Gregersen.

Da NRK snakket med legen var 40 av pasientene sengeliggende på sykehuset, men omtrent like mange måtte vente hjemme i påvente av operasjon.

Charlotte Gregersen, vakthavende lege på ortopedisk avdeling ved Sykehuset Østfold.

Charlotte Gregersen, vakthavende lege på ortopedisk avdeling ved Sykehuset Østfold, sier at det har vært stor pågang av pasienter med bruddskader.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Kaotisk

Hver vinter skader 350.000 nordmenn seg når de faller på isen, viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for Codan Forsikring.

Ved Sykehuset Telemark har flere en 50 personer vært innom akuttmottaket med hodeskader og brudd i armer og bein etter at folk har ramla på glatta.

– Det har vært ganske kaotisk i dag, det må jeg si. Det har vært mange skader relatert til glatta, sier seksjonsoverlege Harry Achterberg ved Sykehuset Telemark.

Jarle Aune var tirsdag ute og gikk tur med hunden på brosteinen i Gamlebyen i Fredrikstad. Han har et godt tips til hvordan man kan komme seg helskinnet hjem fra turen.

– Nå må du ha brodder. Det er et tynt lag med is som du ikke ser så godt, og da må du ha brodder, smiler han.

Se også tipsene til bryter Stig-André Berge:

Norges beste bryter, Stig-André Berge, lærer deg hvordan du bør falle på isen.

Bryter Stig-André Berge viser deg hvordan du bør falle på glatta. Etter å ha falt seks ganger for NRK hadde han ikke vondt i kroppen.

Skled på trappa – brakk skulderen

Like godt gikk det ikke for NRK-journalist Richard Aune. Han kom ikke lenger enn til trappa hjemme før han falt og skadet seg.

– Jeg skled på det nederste trinnet, og dermed raste altfor mange kilo oppå skulderen min. Jeg kjente med en gang at noe var galt, for det var forferdelig vondt, sier han.

Aune måtte på sykehus der han fikk påvist brudd i skulderen. Flere av dem som havnet på sykehuset i Telemark falt i det de var på vei til postkassa for å hente avisen.

– Det er en del folk som bare skulle hente avisen, bare skulle ut av bilen, eller bare skulle strø. For de fleste var det nok en overraskelse at det var så glatt, sier Achterberg.

Legene ble overrasket

Ved Oslo universitetssykehus har de foreløpig ikke oversikt over hvor mange som har vært innom med bruddskader tirsdag.

Men ved Akershus universitetssykehus ble legene overrasket over antallet pasienter som har kommet til sykehuset med bruddskader.

– Vi har ikke eksakte tall, men det har ikke vært større pågang enn på en vanlig vinterdag. Det var litt overraskende for legene, men det kan hende folk har fulgt godt med og holdt seg inne, sier kommunikasjonssjef Geir Lindhjem ved Ahus.

Heller ikke forsikringsselskapene har gode tall på hvor mange som har falt og brukket kroppsdeler på glatta tirsdag, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring.

– Men vi har definitivt merket glatta i dag. Det spesielle med underkjølt regn er at mange blir overrasket over hvor glatt det er. Det gjelder både bilister, syklister og gående, sier han til NRK.

Hvem er du på glatta? Er du «Pingvinen» eller kanskje «Angrer'n»?