Hopp til innhold

Hver tredje voldtekt skjedde mens andre så på

I fjor ble det anmeldt 16 voldtekter i russetiden i Norge. Politiets gjennomgang viser at flere av voldtektene skjedde mens andre så på, uten å gjøre noe.

Russen

Hvert år kommer russetiden med anmeldte voldtekter. Politiet ber folk om å passe på hverandre.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ann Kristin Grosberghaugen

Ann Kristin Grosberghaugen, leder for voldtektsseksjonen i Kripos ber russen om å være en «Kjernekar.»

Foto: KRIPOS / KRIPOS

– Skal vi få ned voldtektsstatistikken er vi nødt til å bry oss. Vær en «Kjernekar», pass på vennene dine og ta ekstra vare på dem som blir for fulle. Si ifra hvis noen filmer eller deler bilder av seksuelle overgrep, sier Ann Kristin Grosberghaugen, leder for voldtektsseksjonen i Kripos til NTB.

Russetiden startet for fullt i forrige uke, med russetreff blant annet på Fredriksten festning i Halden.

– Alle har et ansvar

Av voldtektene i russetiden i fjor skjedde tre av disse på de store landstreffene, viser tall fra Kripos.

– Hvis man ser en voldtekt så vil jeg anbefale folk å varsle andre. På russetreff er det for eksempel vakter og Røde Kors. Også må man eventuelt se an situasjonen for om man vil bryte inn selv, sier Ann Helen Lomsdalen, som er leder for overgrepsmottaket i Østfold.

Politiet understreker at det er viktig å passe på vennene sine slik at det ikke skjer dem noe, eller at de gjør noe dumt som de vil komme til å angre på resten av livet.

– Alle har et ansvar for å forhindre det som er en grov kriminell handling, sier Grosberghaugen.

Fire av 16 voldtekter ble filmet

Anne Helen Lomsdalen, leder Overgrepsmottaket i Østfold.

Ann Helen Lomsdal hos overgrepsmottaket i Østfold er sjokkert over at folk filmer og sprer voldtekter i sosiale medier.

Foto: Espen Evensen / NRK

I fem av 16 saker var det personer som observerte voldtekten uten å gripe inn. I fire av de 16 sakene ble voldtekten filmet, og i minimum tre av sakene ble videoen delt i sosiale medier. Dette reagerer Lomsdalen sterkt på.

– Dette er helt forferdelig, og de som sprer videoene bør få like mye straff som de som gjennomfører handlingen. Å spre slike videoer er med på å ødelegge menneskers liv. Det er helt grusomt det de har vært utsatt for, men det kan være like traumatisk at en video av hendelsen blir spredt blant andre.

Lomsdalen reiser i disse dager rundt på skoler for å holde foredrag om overgrep. Hun forteller at hun er lei av å be jentene om å gjøre ting for å ikke bli voldtatt. Derfor vil hun ikke be jenter om å drikke mindre i russetiden.

Har droppet sex-knuter

– Man kan like greit be guttene om å drikke mindre. Det er mange elementer i russetiden, som russeknuter. Når gutta da blir høye på seg selv, og har tatt litt mye alkohol, så kan det være de gjør ting de ellers ikke ville gjort.

I flere byer har russen droppet flere av sex-russeknutene i år, blant annet i Stavanger, Bergen, Arendal, Moss og Fredrikstad.

– Knutesjefen har hatt et stort fokus på det og har endret og fjernet flere russeknuter som kan oppfordre til seksuell trakassering, forteller russepresident i Mysen, Oda Bjerkehagen.

Russelue med trofeer til å henge i dusken.

Anne Helene Lomsdalen tror russeknuter er med på å sørge for at gutter voldtar kvinnelig medruss.

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix