Hopp til innhold

Hotell betaler tilbake nødhjelpen: – Vi har vært heldige

Midt blant en hotellbransje i koronakrise, er det noen få lyspunkter. Et lite hotell i Moss har bestemt seg for å klare seg uten statens penger i 2020.

Øyvind Lorange i Moss hotell

Hotelldirektør Øyvind Lorange i Moss hotell måtte permittere noen ansatte i april. Men siden juni har alle vært i jobb igjen.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Vi er heldige og ser at vi kan drive godt i år med færre gjester. Da synes jeg ikke det er riktig å beholde pengene, sier direktør Øyvind Lorange i Moss hotell.

Da Norge stengte i mars, forsvant plutselig alle gjestene fra det lille hotellet sentralt i Østfold-byen. De søkte om å få kompensert noe av tapet, og innen 1. september hadde de fått utbetalt mer enn 160.000 kroner.

Men utover året har det lille hotellet klart seg bedre enn fryktet. Så bra at de nå klarer seg fint uten statens krisepenger.

– I en perfekt verden skulle vi gjerne sett at pengene heller gikk til noen som trenger det mer enn oss. Men jeg skjønner at det ikke nødvendigvis fungerer sånn i praksis. Men dette er en nødhjelp. Kanskje trenger vi den i vinter. Vi håper å slippe, men vi vet ikke, sier Lorange.

– En dråpe i havet

Hotellet i Moss er imidlertid unntaket. Overnattingsstedene var blant dem som ble hardest rammet da Norge stengte i mars.

Merete Habberstad

Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Foto: Per Sollerman / Per Sollerman

Til sammen har de som driver i overnattingsbransjen fått rett over en milliard kroner av statens kompensasjonsordning. Og mer blir det når pengene for perioden etter 1. september skal fordeles.

Likevel dekker krisepengene bare litt av tapet.

– Reiselivsnæringen er beregnet å tape 50 milliarder kroner. Den milliarden de har fått er bare en dråpe i havet. Den dekker for eksempel ikke lønn og fordyrende smitteverntiltak, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO reiseliv.

Hun mener at situasjonen bare har blitt verre de siste månedene.

Krisen ikke over

Det er imidlertid enkelte lokale unntak. For mens typiske konferansehotell i bykjernene har slitt, nøt enkelte hoteller i distriktene godt av at nordmenn ferierte i sitt eget land.

Habberstad forteller at reiselivsbransjen er en bransje som jevnt over er gode til å omstille seg raskt. Samtidig er krisen heller ikke over.

– Det er en akutt likviditetskrise for veldig mange. Dette er ikke næringer som har mye penger i banken, og de har brukt opp alle reservene, sier Habberstad.

Traff godt med nytt konsept

De fleste gjestene kommer til hotellet i Moss fordi de jobber i byen. Lorange forteller at de åpnet et tilbud om leilighetsovernatting omtrent da pandemien brøt ut.

Dette er blant forklaringene på at hotellet har klart seg relativt godt.

– Vi permitterte noen ansatte i slutten av april, men alle har jobbet igjen siden juni. Vi har hatt såpass fall i omsetningen at vi kvalifiserer til å få penger, men resultatet har likevel vært greit. Vi har et kjempeteam med folk som står på, sier Lorange.