Hjortebestanden i Østfold øker

Hjortebestanden i Østfold er større enn antatt, og den øker raskere en del man har trodd. Nå tas det til orde for å åpne for mer jakt.

Hjort foring

Det registreres stadig mer hjort i Østfold.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK
Byline Heidi Gomnæs
Journalist
Byline Ketil Strebel
Journalist

– Flere kommuner i Østfold bør åpne for hjortejakt, det mener Utmarksavdelingen i Akershus og Østfold.

Siden 2013 har de i samarbeid med Østfold Fylkeskommune registrert hjort i fylket, og de konkluderer med at bestanden er langt høyere enn først antatt.

Pål Sindre Svae

Pål Sindre Svae ved Utmarksavdelingen tar til orde for hjortejakt i flere kommuner i Østfold.

Foto: Steffen Fjævik

– Dermed bør det kunne åpnes for jakt i flere kommuner, sier Pål Sindre Svae ved Utmarksavdelingen.

Jakt i tre kommuner i dag

Nå er det åpnet for jakt på hjort i Hobøl, Trøgstad og Eidsberg. Svae mener det bør drives hjortejakt i flere kommuner i fylket.

– Vi ser jo det at i kommuner som Marker og Aremark blir det registrert like mye hjort som det blir i de andre kommunene hvor det er åpnet for jakt nå, sier han.

Hjort har det alltid vært i Norge, men først de siste tiårene har den i fullt monn kommet til østlandet.

Det er vanskelig å forklare hvorfor hjortestammen øker. Forskere antyder at det kan være en kombinasjon av rømte tamdyr fra hjortefarmer og dyr som trekker over grensen fra Sverige.

Kan gjøre skade

At hjortebestanden er økende i Østfold er ikke bare uproblematisk, den kan gjøre skade på skog.

– Det kan være negativ konsekvens lokalt, men så er det viktig å tenke på at hjorten også gir et nytt jaktobjekt. Det er spennende for oss som arbeider med vilt å få en ny viltart som vi skal forvalte. Den er naturlig hjemmehørende i Norge, men som er ny i våre områder, sier Svae.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mulig kompensasjon for ekstraarbeid

    Bør allerede betalte politikere få ekstra lønn for å planlegge den nye storkommunen i Indre Østfold? Det skal politikerne i Hobøl og Askim ta stilling til denne uka, skriver Smaalenenes Avis. Forslaget er at alle som møter i interim-nemnda skal få tre tusen kroner for hvert møte. Askim-ordfører Thor Hals sier til avisa at tanken er at de involverte skal få litt kompensasjon for et betydelig ekstraarbeid.