NRK Meny
Normal

Høgskolen i Østfold vurderer forbud mot nikab

For første gang har Høgskolen i Østfold studenter som bruker nikab. Dermed er diskusjonen om forbud mot heldekkende hodeplagg i gang ved skolen.

Kvinne med niqab

For første gang har Høgskolen i Østfold studenter som bruker det heldekkende hodeplagget nikab.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

I fjor vedtok fylkestinget forbud mot bruk av heldekkende hodeplagg ved de videregående skolene i Østfold. Forbudet gjelder i forbindelse med undervisningen, i friminuttene er det tillatt brukt.

Høgskolen i Østfold har i flere år hatt et internasjonalt studentmiljø, men har nå for første gang studenter som bruker heldekkende ansiktsplagg i studiesammenheng. Derfor kommer saken opp nå.

Er nødt til å ta opp spørsmålet

Hans Andreas Blom

Rektor Hans Andreas Blom ved Høgskolen i Østfold.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det er et tema vi er nødt til å ta opp i det samfunnet vi lever i. Jeg vet det er ulike meninger om det. Det er noe av dette vi skal se på nå, sier rektor Hans Andreas Blom ved Høgskolen i Østfold.

Det er høgskolestyret som til syvende og sist bestemmer, men alle ved skolen skal få si sin mening.

– Vi har universitets- og høgskolelov og en del andre lovverk å forholde oss til. Og vi vil også se på eksempler fra andre universiteter og høgskoler, hvordan de har håndtert det, sier rektor Blom.

– Vet du hvor mange studenter det er som bruker nikab her i dag?

– Jeg har ikke lyst til å gå inn i detaljer på det, men det er veldig få.

Støtter forbud

– Det er noe skolen må tenke nøye gjennom. Det handler om religion, men det handler også om tradisjon, og det er noe veldig personlig, sier Helene Bay Hammer, som er student i Halden.

Zarov Darisiro

Zarov Darisiro.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Student Zarov Darisiro slår fast at det er et betent tema, og det er mange faktorer som spiller inn:

– Det er ting som kulturverdier, politisk syn og om man mener at nikab i det hele tatt er et religiøst plagg eller ikke. Som muslim mener jeg at det ikke er det. Jeg kan gå med på at hijab kan gå for å være et religiøst plagg, der dekker man til håret og man prøver å skjule sine vakrere sider. Med nikab skjuler du alt av ansikt, og det synes jeg ikke er riktig. Jeg tror ikke at Islam vil at folk skal dekke seg til slik, sier Darisiro.

Han synes det er en viktig debatt å ta.

– En viktig del av det å være på en skole eller en institusjon, der du skal delta aktivt, er at du viser hvem du er. Jeg står for at man bør forby nikab på skoler og institusjoner, sier Zarov Darisiro.

Et vanskelig spørsmål

Nyenyezi Masheka

Nyenyezi Masheka.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det er veldig vanskelig. Noen er veldig religiøse, de må bruke det. Men jeg synes ikke vi skal ikke skjule oss, vi må vise oss, hvem vi er, sier student Nyenyezi Masheka.

Hun mener at skal vi bli kjent med noen, må vi kunne se hele ansiktet, ikke bare øynene.

– Det er viktig å vise seg fram for at noen skal ha tillit til deg, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: