Hopp til innhold

Hester påført skader i helgen – rideskole frykter ulveangrep

Flere av hestene til Noreødegården Ryttersportsenter i Moss har fått biteskader og sår i løpet av helgen.

Hester påført skader ved ridesenter

Hestene har fått store og blødende sår i løpet av natten. Ryttersportsenteret frykter at skadene er påført av ulven som er observert i området de siste dagene.

Foto: Emilie Rollve/Vilde Elgaaen/NRK

– Vi kommer til å ha hestene våre inne om kvelden framover. I hvert fall hvis det kommer flere meldinger om ulv i området. Vi skal også sette ut viltkamera, for å se om det fanger opp noe, sier rideskolesjef Emilie Rollve til NRK.

Rideskolesjef Emilie Rollve ved Noreødegården Ryttersportsenter

Rideskolesjef Emilie Rollve tror ikke hestene har drevet med selvskading.

Foto: Vilde Elgaaen/NRK

Hestene hadde sin første natt ute på beite for året, og en av de ansatte ved senteret sjekket hestene periodevis for å se hvordan det gikk med dem. Alt var fint da hun var der klokken 22 lørdag kveld, men da hun var tilbake klokken 01 natt til søndag oppdaget hun at hestene var skadde.

Rollve forteller at det har blitt observert ulv i området de siste dagene, og frykter derfor at det er rovdyr som har angrepet hestene. Dyrene har fått tydelige skader på både beina og i baken.

Hester påført skader ved ridesenter

Flere av hestene har tydelige skader og sår på beina.

Foto: EMILIE ROLLVENOREØDEGÅRDEN RYTTERSPORTSENTER

– Statens Naturoppsyn har vært her og sett på skadene på hestene, og de mener at hestene har drevet med selvskading. Vi synes ikke at skadene ser ut som noe en hest hadde klart å gjøre selv, sier Rollve.

En av hestene må muligens sys, men ingen av dem skal være livstruende skadet.

– Ikke ulv

Rovviltnemnda og Statens Naturoppsyn har i løpet av helgen fått inn flere meldinger om observasjon av ulv i områdene rundt Moss og Rygge, blant annet ved Nore Gård som ligger i nærheten av ridesenteret.

Spor etter ulv i Rygge

Ulven som ble observert i Rygge hadde etterlatt seg tydelige spor i jorda.

Foto: Harald Urstad/Viltnemda

Men etter å ha undersøkt hestene, utelukker rovviltansvarlig Ida Glemminge i Statens Naturoppsyn Østfold at det er snakk om ulveangrep.

– Så vidt vi kan se av hestene er det ikke et større rovdyr som har påført dem skader. Det vil si at vi kan utelukke at det er ulv, sier hun.

Kan det ha vært et mindre rovdyr som gaupe?

– Nei, det er lite sannsynlig. Det er heller ikke registrert angrep av gaupe mot hester på denne måten. Noe har skjedd som har gjort at hestene har blitt skadd, men det er nok ikke gaupe eller ulv, forteller Glenninge.

Rideskolesjef Emilie Rollve sier at det høres rart ut.

– Bittene og kloringen er på hasene på flere av hestene, og når Statens Naturoppsyn forteller at ulver gjerne angriper der først, så er jo det et rart sammentreff, siden de mener det ikke er ulv.

Ulv observert i Rygge

Harald Urstad i Viltnemda tok dette bildet av ulven som ble observert i Rygge på fredag.

Foto: Harald Urstad/Viltnemda

Ulv påkjørt på E6

17. mai ble en ulv påkjørt på E6 ved Patterød i Moss. Påkjørselen skjedde klokken 06.10 på nasjonaldagen, og ulven ble så skadet at den måtte avlives.

Ida Glemminge, Statens Naturoppsyn

Ida Glemminge i Statens Naturoppsyn Østfold sier at det er lurt å være litt oppmerksom på at man kan se ulv der man vanligvis ikke ser det.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Ifølge Moss Avis ble dyret frosset ned i Rygge og sendt til Trondheim for undersøkelser og observasjon.

Glenninge oppfordrer folk til å være litt ekstra forberedt på å se ulv på denne tiden av året.

– Det kan være lurt å være litt ekstra oppmerksom i disse dager. De unge ulvene kan være relativt nysgjerrige, så de kan være nærmere folk enn det man forventer at ulv skal være, sier hun.