NRK Meny
Normal

Deler ut leker for 40.000 kroner

Maria Rummelhoff Olsen i lekebutikken på Gressvik torg har bestilt et lass med leker til asylbarn. Hun håper flere bedrifter hiver seg på.

Maria Rummelhoff Olsen

Leker for 40.000 kroner er på vei fra Danmark til Veumalleen statlige mottak, etter at Maria Rummelhoff Olsen og faren hennes la planer før helga.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Lasten med leker er på vei fra Danmark, Maria håper den kommer så tidlig som mulig på torsdag.

– Da kommer det ca. 40.000 kroner i leker på døra, som skal rett til Veum. Jeg håper jeg kan få det rett på henger'n. Og jeg har to små barn som gjerne vil være med å overrekke gavene, så det venter vi med til de er ferdig på skolen.

Som så mange andre kan ikke Maria bare se på flyktningstrømmen som går gjennom Europa, og har begynt å vise seg her i landet.

– Det er jo helt tragisk det som skjer. Noe må vi jo gjøre. Det kommer mange barnefamilier. Jeg ser for meg at de ikke har noen kosebamser eller noe kjært å holde nær seg. Så da syns jeg det er viktig at de får noe å leke med. Litt fri fra hverdagen.

Ideen kom fra faren hennes, forteller lekebutikkeieren.

«- Du ordner, her er penger», sa han. Og så har jeg spyttet i like mye fra butikken. Så har jeg snakket med de på Veum, og så har vi planlagt en liten overrekkelse til barna.

– Hva sier de på Veum?

– De er helt fra seg, de syns det er helt supert.

Vil ha lokalt næringsliv med

Maria har fått med seg at givergleden er stor, og det varmer henne. Nå håper hun å inspirere andre i næringslivet lokalt til å bidra.

- Nå skal ikke jeg være den som henger på alt og alle, men jeg syns jeg hører litt lite fra bedrifter rundt her. Jeg håper kanskje dette har litt smitteeffekt, at flere kan være med på lasset.

- Det er veldig mange private som gir, og det er helt supert. Det er veldig moro å se at folk gir.

Ikke alle typer leker passer

Maria har også tenkt på hva slags gaver som vil være riktig å gi til unge flyktninger og asylsøkere. Det kommer hobbysett, myke kosedyr, lekebiler og så videre. Visse andre typer leker blir det ikke noe av.

– Jeg prøver å være litt forsiktig. Det er ikke noen skytevåpen eller sverd eller noe sånt. Mange trenger vel en myk ting å ha i armkroken når de sover.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: