NRK Meny
Normal

Har nytt håp for militær flyplass på Rygge

– Forsvarsministerens besøk på Rygge er en viktig timeout i forhold til omstillingsprosessen i Luftforsvaret.

Ingjerd Schou

Ingjerd Schou (H) har fortsatt håp om militær aktivitet på Rygge.

Foto: Shemsi Bunjaku

Det sier stortingsrepresentant Ingjerd Schou fra Høyre i Østfold etter at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide besøkte flystasjonen på fredag.

Den forrige regjeringen vedtok å legge ned Rygge Flystasjon, mot kraftige protester, og Eriksen Søreide var av dem som talte imot en nedleggelse.

Vil sikre et godt forsvar

Rygge Flystasjon

Til våren skal flyttingen av institusjoner fra Rygge flystasjon begynne.

Under besøket på Rygge kunne ikke den nye forsvarsministeren love at vedtaket ble reversert. Likevel mener Schou at det er håp for den militære flyplassen.

– Jeg håper at vi ikke nå får en forsering av flytteprosessen før man vet at landet er sikret et trygt og godt forsvar, og at vi ikke hiver ut de militære tjenestene som er på Rygge med mindre det er meget godt begrunnet, sier stortingsrepresentanten.

– Så langt har ikke jeg sett det da vi behandlet saken i Stortinget tidligere. Det vet jeg for så vidt at statsråden heller ikke har sett, men nå er det i hvert fall hun som skal gjøre denne vurderingen for hele landet, sier Schou videre.

Vil ha fakta på bordet

Også stortingsrepresentant fra KrF, Line Henriette Hjemdal er positiv til Rygges fremtid.

Line Henriette Hjemdal (KrF)

Stortingsrepresentant fra KrF, Line Henriette Hjemdal.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Statsråden har sagt at hun vil ha faktagrunnlaget på bordet. Det faktagrunnlaget opplevde ikke vi at vi hadde da vi behandlet denne saken i Stortinget. Det organisasjonene sier nå veldig klart, er at her er det mulig å bruke litt tid for å se om vi har tatt de riktige beslutningene.

Hun tror at deler av den militære aktiviteten kan beholdes på Rygge.

– Jeg tror at vi ikke trenger å flytte tingene våre til Gardermoen. Jeg tror det er viktige ting som vi kan se om vi kan reversere, men det skal være faglig. Det er det viktige her, sier Hjemdal.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Flere vil studere i Østfold

    Tall fra Samordna opptak viser at det til sammen er 12.272 søkere til de 1699 studieplassene ved Høgskolen i Østfold. Det er drøyt 9,5 prosent flere søkere enn i fjor.

    Høgskolen i Østfold, Halden
    Foto: Rainer Prang / NRK
  • Tatt i 114 km/t i 80-sone

    Politiet har hatt trafikkontroll med fokus på hastighet i Eidsberg i dag. På fem timer skrev de ut 21 forenklede forelegg. Høyeste målte hastighet var 114 km/t i en 80-sone.