NRK Meny
Normal

Håper dødsbudskapene hindrer flere i å reise

Haldenseren som er bekreftet drept i Syria er den fjerde drepte fra Østfold. Yousef Bartho Assidiq håper det får flere til å tenke seg om.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

14 østfoldinger har reist til Syria for å kjempe for IS. Fire av dem er drept.

Foto: STRINGER / Reuters

En 24 år gammel mann som reiste til Syria i fjor høst, er bekreftet død. Han er den fjerde østfoldingen som er drept i Syria. NRK kjenner nå til 14 personer fra Østfold som har reist for å slutte seg til IS.

Håper færre reiser

Yousef Bartho Assidiq på Grønland

Yousef Bartho Assidiq håper at færre reiser for å kjempe for IS.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Yousef Bartho Assidiq fra organisasjonen Just Unity, jobber mot radikalisering av ungdom, og med å hjelpe familiene til dem som har reist. Assidiq håper dødsbudskapene får flere til å tenke seg om.

– Vi håper at færre skal reise og at flere kommer hjem igjen. Vi ønsker jo at familiene skal få tilbake sønnene sine med livet i behold. Vi håper at dette vil få folk til å tenke seg om to ganger, sier han.

– Vond fortid

Assidiq har selv bakgrunn som tidligere radikal islamist. Nå jobber han mot radikalisering, og torsdag kveld var han i Halden for å støtte og hjelpe familien til den drepte 24-åringen.

Han vil at folk skal se på 24-åringen som mer enn en terrorist.

– Det er absolutt ikke det hele bildet. Vi oppfordrer folk til å se mennesket bak monsteret. Her ligger det en vond fortid. Denne gutten har hatt det vanskelig i oppveksten. Samtidig har det i Østfold, Vestfold og Oslo i flere år fått utvikle seg radikale miljøer som ikke har blitt tatt på alvor tidlig nok. Samfunnet må også se på hva vi kunne gjort for å hindre at han og andre reiste.

Sjokk

Ubaydullah Hussain og haldenser på Karl Johan

Mannen fra Halden (t.v.) konverterte til islam i 2013. Her driver han misjoneringsarbeid på Karl Johan sammen med Profetens Ummah, før han reiste til Syria.

Foto: Skjermdump

Politiets sikkerhetstjeneste mener at over 70 personer har reist til Syria fra Norge, hittil er omtrent 16 drept.

For familien til 24 åringen fra Halden kom det som et sjokk at han reiste til Syria. Moren og søstrene håpet helt til det siste at han ville komme hjem igjen og ta avstand fra IS.

– De er selvfølgelig veldig lei seg. Det var ikke dette budskapet de ønsket å få. De ønsket at dette skulle få et annet utfall. Det gjorde selvfølgelig vi som fulgte opp familien også, sier Assidiq.

Videre forteller han at familien har hatt noe kontakt med 24-åringen etter han dro, men det var lite de kunne gjøre.

– Familien har blitt oppfordret til å prøve å så tvil, prøve å spille på hjemlengsel. Men det er vanskelig. Syria er et uoversiktlig sted.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bilbrann slukket

    Bilen som brant i Kasbuveien på Ørje er slukket, melder politiet. Ingen er skadet som følge av brannen. Bilen står ikke til hinder, men blir hentet av bilberger da den ikke er kjørbar. Politiet oppretter sak.

  • Varetektsfengslet i to uker

    En mann i 40-årene er varetektsfengslet i to uker siktet for grovt skadeverk i forbindelse med husbrannen i Mysen. Åtte personer måtte evakueres da bygården brant natt til i går. Mysen-mannen er varetektsfengslet med brev- og besøkskontroll.