Normal

Slik startet skiskytingen

Langt unna folk sto en skyteskive med ballong som blink midt inne i skogen, men en mann ville ha skiskyting ut til folket.

Skyting

PÅ SKAUEN: Det begynte med skyting og ski separat i det militæret, men med inspirasjon fra utlandet ble skiskytingen også innført i Norge. Her ser vi bilde av fra landskonkurranse på Terningmoen, som ble en rekrutteringsarena for det norske skiskytter-miljøet. Her ble VM arrangert i 1965.

Foto: NRK

Når vi benker oss foran tv for å heie på Emil Hegle Svendsen under helgens verdenscuprenn i Rupholding, er det lite som vitner om at den folkekjære vintersporten skiskyting var en militær idrett uten publikum.

Terningmoen ble rene elitetroppen etter trening og øvelse

Ragnar Dahl

– Allerede under krigen fattet han interesse for det svenskene kalte langrenn med skyting, forteller historiker Ragnar Dahl.

– Mente det var en fin publikumsidrett

Jens Kjelsås kalles både en pionér og en pådriver for skiskytingen.

– Han mente at dette med ski og langrenn kunne bli en fin publikumsidrett, særlig dette med stafett og skiskyting utviklet han til det vi kjenner i dag, forteller Dahl.

Kjelsås interesse for både langrenn og skyting, kombinert med en yrkeskarriere som oberstløytnant i militæret, gjorde at han fikk sving på skiskytingen som en publikumsvennlig idrett.

Direkte fra Ruhpolding. Kommentatorer er Andreas Stabrun Smith, Ola Lunde og Halvard Hanevold.

VERDENSCUP: Denne helgen pågår verdenscuprennet i skiskyting i Tyskland og det er langt fra den spede begynnelse til dagens arrangement.

Blant annet var han pådriver for å få det første VM til Terningmoen allerede i 1965.

– Han fikk også gjennomført at all skyting skulle foregå på standplass. Han hadde ideene og han administrerte.

Selv var Kjelsås en mann med mange meritter på skytebanen med både pokaler og medaljer fra konkurranser i militæret og på skytterstevner.

Nettopp hans jobb i forsvaret gjorde at han hadde et årvåkent blikk på talenter.

– Alle som var gode på ski på den tiden, kunne ikke si nei til å være med på hans øvelser. Terningmoen ble rene elitetroppen etter trening og øvelse.

Heimevernets landskonkurranse i 1968 på Terningmoen

TRENING: I 1965 ble det arrangert VM på Terningmoen. Her ser vi video fra landskonkurransen i 1968 innen skyting. Terningmoen var treningsarena for flere av datidens skiskyttere. Jens Kjelsås ser vi i midten på bildet.

Skyteleder under OL

Skiskytingen har sin opprinnelse fra en øvelse for norske soldater.

I 1767 foregikk det premieskirenn hvor en premie på 20 riksdaler gikk til den som «i fullt Løp kan afskyde sit Gevær og bedst træffe noget visst Maal paa 40 a 50 Skridts distance».

– Kjelsås engasjement for skyttersporten gjorde at han var selvskreven til jobben som skyteleder under OL i Innsbruck i 1976.

I begynnelsen slet man med å finne ut hva sporten egentlig skulle hete, og fikk først navnet ski-skyting med bindestrek for å unngå sammenblandinger.

– For mange unge i dag er nok Kjelsås jobb for å administrere og organisere skiskytingen til det den er nå, ikke så kjent, tror Dahl.

Skyting Terningmoen

BETYDDE MYE: Jens Kjelsås betydde mye for norsk skiskyting og han mente at idretten måtte flyttes ut til folk, og ikke skjules i skogen utenfor allfarvei.

Foto: NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kl. 23.00: Siste nytt fra Østfold

  • Kvinne knivstukket i Moss

    En dame i 50-årene er kjørt til sykehuset på Kalnes etter å ha blitt knivstukket i en privatbolig ved Vesthellinga i Moss i kveld. Gjerningsmannen ble raskt pågrepet. Kvinnen er innlagt med flere stikkskader, men det er foreløpig ukjent hvor hardt skadet kvinnen er.