NRK Meny
Normal

Halden sykehus får ikke åpne

Sykehusbygget i Halden skal fortsatt være fredet. Det har Miljøverndepartementet avgjort. Dermed kan ikke Sykehuset Østfold åpne distriktpsykiatrisk senter  i Halden.

Sykehuset i Halden

Sykehusbygget i Halden skal fortsatt være fredet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

 Det nye distrikpsykiatriske senteret i Halden skulle vært åpnet for lengst, men da Riksantikvaren vedtok midlertidig fredning av bygget, gikk planene i vasken.

Avslag fra departementet

Sykehuset klaget avgjørelsen inn for Miljøverndepartementet, men i dag kom avslaget.

I brevet heter det:

"Miljøverndepartementet har etter en samlet vurdering av saken ikke funnet grunn til å omgjøre Riksantikvarens vedtak av 10.07.2007 om midleridig fredning av Halden sykehus. Klagen tas derfor ikke til følge."

Verneverdig bygg

Halden sykehus beskives som et svært verneverdig bygg, og riksantikvaren satte foten ned da Sykehuset Østfold blant annet ville sett på et ventilasjonsbygg på taket av bygningen.

Miljøverndepartementet mener fredningen ikke nødvendigvis kommer i konflikt med et distriktspsykiatrisk senter i det gamle sykehuset. Departementet ber Sykehuset Østfold  finne løsninger som også ivareatar hensynene til  kulturhistoriske verdier.

Blir vesentlig forsinket 

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grete Erlandsen, sier hun er skuffet over avslaget, og at det distriktspsykiatrikse senteret nå blir vesentlig forsinket.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: