Hopp til innhold

Halden-samarbeidet sprekker

Miljøpartiet De Grønne beskylder sine samarbeidspartnere i den politiske posisjonen for å bryte avtaler.

Øyvind Holt, MDG

FRATATT VERV. Øyvind Holt fra Miljøpartiet De Grønne i Halden er fratatt verv i nytt hovedutvalg, ifølge hans parti.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det har vært fem partier som sammen har styrt Halden sammen etter valget i 2011.

Miljøpartiet De Grønne, Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet har hver seg hatt en eller flere utvalgsledere litt avhengig av størrelsen.

Slik er det ikke lenger etter et møte mellom partiene i det politiske flertallet i Halden mandag kveld.

- Bryter samarbeidsavtale

Endringene i utvalgssammensetningen kommer som en følge av at to hovedutvalg nå skal slås sammen.

Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk (HPML) og Hovedutvalg for teknisk drift og byggesak (HTB) skal slås sammen til et hovedutvalg.

- Samarbeidspartiene Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet har mandag 25. februar blitt enige om å frata Miljøpartiet De Grønne ledelsen i det nye hovedutvalget for Plan, Teknisk, Miljø og Landbruk, sier leder for Miljøpartiet De Grønne (MDG) Vibeke Julsrud.

Hun skriver i en pressemelding at for MDG er muligheten til aktivt å påvirke kommunens miljøpolitikk helt sentralt, og hun sier at partiet ikke kan akseptere at de øvrige partiene foretar en omfordeling på partiets bekostning.

- Miljøpartiet De Grønne anser derfor at de andre partiene har brutt den samarbeidsavtalen som ble inngått etter valget i 2011, sier Julsrud.

I vippeposisjon

Miljøpartiet De Grønne har en representant i kommunestyret, og beholder sin plass med ett medlem i formannskapet.

Plassen i formannskapet er en posisjon som ikke kan endres i løpet av valgperioden fram til kommunevalget i september 2015.

- Her sitter vi nå i en vippeposisjon og vil aktivt fremme miljøsaker fremover. Vi søker støtte hos andre partier fra sak til sak for å få til bedre miljømessige løsninger.

Dette var et hovedpoeng da vi gikk til valg i 2011, sier Vibeke Julsrud.

I formannskapet har de fem posisjonspartiene til nå hatt åtte medlemmer, mens opposisjonen har sju.

Saken om sammenslåing av utvalgene skal opp i kommunestyret førstkommende torsdag 28. februar.

Les også:

Ledet tungt utvalg

Øivind Holt har til nå ledet det tunge Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk (HPML).

Utvalget har blant annet hatt Svalerødkilen-sakene, og større saker vedrørende sentrumsutviklingen i kommunen.

HPML slås nå sammen med Hovedutvalg for teknisk drift og byggesak (HTB), som har vært ledet av Senterpartiets Yngvar Holth.

Les også:

Thor Edquist (H)

- MILJØPARTIET VAR IKKE VILLIGE TIL Å GI NOE. Halden-ordfører Thor Edquist (H) sier MDG fikk tilbud om å bli med og ha lederrollen i nytt utvalg, men at de selv trakk seg.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Miljøpartiet valgte selv å gå ut

Høyres ordfører Thor Edquist sier til NRK at det ikke er sant at de fire partiene har brutt samarbeidsavtalen, som ble inngått etter valget i 2011.

Han sier Miljøpartiet selv tok avgjørelsen om å gå ut av samarbeidet.

- Det er ikke tilfelle at det har vært et løftebrudd.

Miljøpartiet De Grønne valgte selv å ikke bli med videre, selv om vi bad om at de skulle gjøre det, og med Øivind Holt som leder.

De hadde full mulighet til å bli med videre men trakk seg ut, sier Edquist til NRK.no.

Han forteller at det nå blir Senterpartiets Anne Kari Holm, som skal lede det nye Hovedutvalget for Plan, Teknisk, Miljø og Landbruk.

- Det er forskjellig oppfatning av situasjonen. Vi mener at samarbeidsavtalen er brutt, sier Vibeke Julsrud tl NRK.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere utover pressemeldingen.

- Frykter ikke sprekk

Også tidligere har det vært raslet med sablene hos de fem samarbeidspartiene, som har styrt Halden kommune sammen etter valget i 2011.

Det vakte kraftig irritasjon i enkelte av de fem partiene, da styreleder Jan-Erik Erichsen (H) i det kommunale eiendomsselskapet Halden Byutvikling AS i fjor høst nektet å gi fra seg tomteområdet Mølen til videreutvikling av den offentlige havna.

Både Venstre, MDG og Sp reagerte, og Senterpartiets Anne Kari Holm kalte utspillet fra Erichsen for et brudd på inngåtte avtaler.

Ordfører Thor Edquist mener det ikke foreligger noen samarbeidssprekk, selv om Miljøpartiet De Grønne nå har erklært at de mener øvrige posisjonspartier bryter avtaler som er inngått, idet to hovedutvalg skal slås sammen.

- Jeg frykter overhodet ikke at samarbeidet sprekker på grunn av dette, da vi samarbeider godt, sier Haldens ordfører til NRK.

Han kommenterer saken på sin egen bloggside Glad i Halden, der han slår fast at MDG ikke ville møte de øvrige flertallspartier på halvvegen.

- Et økonomisk spørsmål

Halden kommune er å finne på ROBEK-listen, som en av de norske kommunene uten fullstendig råderett over egen økonomi.

Årsaken er at kommunen fikk et underskudd på 143 millioner kroner i 2011, som kommunen vil dekke inn over fire år.

Politikerne er på jakt etter å spare penger og senke kostnader, og en reduksjon i antallet hovedutvalg er i følge Haldens ordfører et av virkemidlene for å kutte kostnader.

- Skal vi få kostnadene ned og effektiviteten opp, noe sammenslåingen er et bidrag til, må flere parter være villige til å bidra, sier Thor Edquist.

Han hevder Miljøpartiet De Grønne ikke var villige til å være med på å finne en løsning for å få dette til.

- Vi beklager at MDG valgte å trekke seg ut istedenfor å være med på å finne en løsning. For vi må være løsningsorienterte og tenke på Haldens beste hvis vi skal få byen på fote igjen, sier han.

Ifølge Thor Edquist lå det i budsjettvedtaket fra desember 2012 en enighet mellom de fem samarbeidspartiene om at det skulle spares inn 500.000 kroner på politisk arbeid, og at dette skulle skje blant annet ved å slå sammen to hovedutvalg til ett.

- Da måtte det gjøres noen rokeringer for å få kabalen til gå opp, noe MDG ikke ville være med på selv om de er det minste partiet med bare ett medlem i kommunestyret, sier han.

Roller etter partistørrelse

Da oppsummeringen etter valget i 2011 forelå, var det klart at Høyre hadde gjort et brakvalg og var det største partiet i kommunestyret for første gang i historien.

Forhandlingene i bakkant av valget endte opp med at H, V, Krf., MDG og Sp ble enige om en felles plattform.

I kommunestyret hadde de fem partiene tilsammen 26 av de i alt 49 representantene i kommunestyret, og derfor skal det små forskyvninger til før flertallet sprekker.

Flertallspartiene:

Senterpartiet (2), Kristelig Folkeparti (2), Venstre (3), Høyre (18) og Miljøpartiet De Grønne (1).

Morten Christoffersen (Krf) er leder i Hovedutvalg for administrasjon, Hovedutvalg for undervisning og oppvekst ledes av Roar Lund (H),

Hovedutvalg for helse, omsorg og sosiale tjenester ledes av Gerd Berit Odberg (Krf), Hovedutvalg for kultur, idrett og mangfold ledes av Per Magnus Sandsmark (V) og Hovedutvalget for næringsutvikling ledes av Jan-Erik Erichsen (H).

Til nå har Øivind Holt (MDG) ledet Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk.

Hovedutvalg for teknisk drift og byggesak har til nå vært ledet av Senterpartiets Yngvar Holth.

Oversikt over utvalg, nemder og råd i Halden kommune.

Opposisjonspartiene i Halden er etter valget i 2011:

Det norske Arbeiderparti (16), Sosialistisk Venstreparti (2), Fremskrittspartiet (4) og Pensjonistpartiet (1).