Hopp til innhold

Godtar ulovlige byggetiltak

Halden kommune vil legge bråket i Svalerødkilen bak seg. Kommunen godkjenner brygger og bygninger i strandsonen det har vært bråk om.

Svalerødkilen, Halden

TURBULENT OMRÅDE. Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk i Halden kommune godkjente i dag Svalerødkilen bad (t.h) som vertikaltdelt tomannsbolig. Bygningen har vært brukt som tomannsbolig i mer enn 20 år.

Foto: Privat

Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk i Halden kommune startet ettermiddagen onsdag med en befaring i Svalerødkilen, der det har rast krangler mellom naboer og kommunen i flere år.

Diskusjonen har vært heftig, og har gått på hva det er søkt om byggetillatelser til, og hva som er bygget ulovlig.

Etter befaringsrunden i Svalerødkilen behandlet utvalget onsdag kveld flere av de betente sakene.

- Jeg mener at vi har fått et forsåvidt balansert vedtak, der vi delvis har fulgt rådmannens innstilling, men lempet på noen av kravene mot de involverte grunneierne, sier Øivind Holt (Miljøpartiet De Grønne) leder i Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk.

Les også:

Svalerødkilen, Halden

FÅR VÆRE I FRED INNTIL VIDERE. Eierne av de to eiendommene Svalerødkilen bad (t.v.) og holmen der det leies ut båtplasser (t.h.) skal inntil videre ikke gjennomføre endringer.

Foto: Privat

Godkjent som vertikaltdelt bolig

I 1989 fattet Halden kommune et vedtak om at Svalerødkilen bad ikke skulle være helårsbolig. Eieren anket til Fylkesmannen i Østfold, men fikk ikke medhold.

I bakkant av vedtaket ble imidlertid boligen benyttet som vertikaltdelt bolig, og tidlig på 2000-tallet startet kommunen med å beskatte og avgiftsbelegge eiendommen som en tomannsbolig.

Fylkesmannen forteller NRK.no, at de aldri har behandlet saken om Svalerødkilen bad etter 1989.

- Bygningen er jo vitterlig brukt som tomannsbolig, og kommunen har ved å innkreve avgifter på denne måten, selv bidratt til å legitimere boformen, sier Holt.

Han mener kommunen har satt seg i en vanskelig situasjon, men at det nå er få muligheter til å rette opp i det som har skjedd etter så mange år.

Holt sier godkjenningen vil bli sendt Fylkesmannen i Østfold, sammen med de øvrige vedtakene fra dagens møte.

- Hadde vi håndtert dette i dag med blanke ark, ville ting ha blitt gjort annerledes, sier Øivind Holt.

Les også:

Byggetiltak godkjennes i ettertid

På eiendommen Svalerødkilen bad har det gjennom årene vært utført en rekke ulovlige byggetiltak, det aldri har vært søkt om.

Naboer til eiendommen har gjentatte ganger varslet Halden kommune om at det pågikk bygging på eiendommen, men kommunen har ikke reagert.

Heller ikke har kommunen reagert på varsler fra publikum om at strandsonen og fri ferdsel har vært sperret for allmenheten.

NRK.no har gjennomgått korrespondansen rundt eiendommen Svalerødkilen bad 25 år bakover i tid, og finner blant annet et par svar fra kommunen til naboene datert tidlig på 90-tallet.

I svar til berørte naboer til Svalerødkilen bad fra Halden kommune 21. september 1990 heter det:

Når det ikke har blitt sendt ut nabovarsel, har dette sammenheng med at det ikke er sendt inn noen søknad om bruksendring. Etter å ha fått avslag på søknaden om tillatelse til å benytte stedet som bolig, har eieren ingen spesielle planer med bygget.

Inntil videre drives det kun vedlikeholdsarbeider på bygget, noe som ikke er anmeldespliktig. At bygget midlertidig brukes som fritidsbolig mens eieren forsøker å finne frem til alternativ bruk ser vi ingen grunn til å reagere mot.” (NN, Teknisk etat)

Et annet eksempel om samme eiendom stammer fra 2. juni 1991:

"På forespørsel om det er kommet inn noen nye utspill for eiendommen Svalerødkilen Bad, kan vi opplyse at vi ikke har mottatt noen nye henvendelser fra eier. Da det ikke er innlevert noen søknad, tilsier dette at det heller ikke er sendt ut noen nabovarsler til berørte.

Når det gjelder eierens avstengelse av eiendommen, forutsetter vi at det kun er snakk om sin private eiendom. I tilfeller hvor naboer eller andre interessenter har avtale om bruk av denne eiendommen, blir det en privatrettslig sak å håndheve disse private avtalene.

Dette gjelder også ved bading, fisking og soling fra denne eiendommen. Det har aldri vært forutsetningen for avvikling av trafikken i området at denne skulle foregå på privat eiendom.” (NN, Teknisk etat)

- Vi gir dispensasjon for disse tiltakene, som det ikke er søkt om. Det kan nå søkes i ettertid, sier Øivind Holt.

Han ønsker ikke å ha meninger om administrasjonen i Halden kommuen skulle ha håndtert sakene rundt Svalerødkilen bad på annen måte.

- Jeg ønsker ikke det, fordi jeg nylig har kommet inn i politikken, sier Øivind Holt.

Les også:

Øyvind Holt, MDG

- HAR IKKE VISST OM HVERANDRE - Dessverre opplever man ofte, at en del av en administrasjon ikke vet hva den andre driver med, sier Holt i en kommentar til at teknisk etat i 1989 sa nei til bolig på Svalerødkilen bad, mens kommunen senere gjorde den ulovlige boformen lovlig ved å beskatte og avgiftsbelegge eiendommen, som om den var godkjent.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Vil se fremover

På holmen i Svalerødkilen har Halden kommune hevdet at en annen grunneier har stått bak massiv nedbygging av eiendommen, der det ligger rundt 100 fritidsbåter på leide plasser.

Eieren har benektet ulovligheter, og har påstått at Halden kommune lyver i saken, samt at kommunen har manipulert kart- og bildebevis for å dekke over egne feil.

- Den diskusjonen lar vi ligge. Nå går vi inn i sakene her ute i Svalerødkilen, og vi sier noe om hvordan det skal se ut framover, sier Øivind Holt.

Han ser på den nylig vedtatte strandsoneplanen som et nyttig verktøy kommunen, velforeninger, grunneiere, badegjester og båteiere får felles glede av.

- Vedtaket vi nå fremmer innebærer et totalgrep, og deretter en mer detaljert regulering. En to-trinns planprosess med andre ord, sier Holt.

Han mener dette vil ta noe tid, og at utvalget derfor ser det som riktig at det ikke fremmes noen konkrete krav overfor de involveret grunneierne i denne runden i form av riving eller omgjøring.

- Vedtakene går til fylkesmannen. Så får Fylkesmannen i Østfold vurdere om de vil akseptere opplegget vi nå presenterer, sier Holt til NRK.no.