NRK Meny
Normal

Spesialenheten: – Politiet skal håndteres som andre folk

Politimannen som kjørte utrykning med sommerdekk på vinterføre skal bli behandlet som «folk flest». Det garanterer etterforskningslederen i Spesialenheten.

Politibil av veien

GLATT: Det skapte reaksjoner at politibetjenten som kjørte i grøfta med sommerdekk ikke mistet ikke lappen.

Foto: Glenn Johansson

Det skapte mye oppmerksomhet da en politipatrulje fra Sarpsborg rykket ut til en trafikkulykke, men selv måtte ha hjelp av brannvesenet for å komme seg tilbake på den snødekte veien.

Helle Gulseth

ALVOR: Etterforskningsleder Helle Gulseth i Spesialenheten for politisaker sier at de tar saken på alvor.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det viste seg at politibilen ikke var skodd slik politiet selv mener biler skal være på slikt føre – ettersom den hadde fortsatt sommerdekk.

Saken ble besluttet oversendt til Spesialenheten for politisaker. Der har de foreløpig ikke tatt stilling til om saken skal etterforskes videre.

– Vi innhenter nå informasjon i saken, og når vi har mottatt det vi har bedt om, vil vi vurdere om vi skal iverksette etterforskning av saken. Vi kan også realitetsavgjøre en sak uten videre etterforskning dersom vi finner at vi har nok informasjon til å gjøre det, forteller etterforskningsleder i Spesialenheten, Helle Gulseth.

– Godt skodd

Politistasjonssjef Kjetil Lunde ved Sarpsborg politistasjon forteller at de har gitt informasjon om saken til Spesialenheten.

– Både ledere og de som er implisert har redegjort for rutiner og hvordan de som kjørte opplevde situasjonen. Vi er i dialog med Spesialenheten og er selvfølgelig klare til å gi mer informasjon, dersom det skulle være behov for det.

Hvordan er det med bilene nå?

– Nå er de godt skodd, alle sammen.

Lensmann i Vansjø, Kjetil Lunde

FORKLARER: Stasjonssjef Kjetil Lunde i Sarpsborg-politiet forteller at de har levert rapport til Spesialenheten.

Foto: Bengt-Eigil Ruud / NRK

Mange reaksjoner

Etterforskningsleder Helle Gulseth sier at Spesialenheten tar saken på alvor. Hun forteller videre at flere personer har tatt direkte kontakt med dem for å få svar på hvor saken står.

– Vi har merket at det har vært mye oppmerksomhet rundt denne saken, og vi ønsker å formidle ut at vi søker å håndtere den på riktig måte. Spesialenheten tar denne saken på alvor, fastslår Gulseth.

Politiets jurist avgjorde raskt at politibetjenten som kjørte bilen, ikke skulle få førerkortet beslaglagt umiddelbart, noe som skapte sterke reaksjoner.

Garanterer lik behandling

Flere personer gikk ut i sosiale medier og stilte spørsmål ved avgjørelsen da saken ble kjent. Blant dem var stortingsrepresentant Ulf Leirstein fra Fremskrittspartiet.

– Hvis du blir stoppet på vinterføre og du ikke klarer å komme deg videre, så vil de fleste miste lappen. Da reagerer jeg når man ikke umiddelbart gjorde det samme med politimannen, sa han til NRK.

Leirstein mente håndteringen av saken viste at det var forskjell på politiet og folk flest. Gulseth kan garantere at dét ikke er tilfelle.

– Vi kan garantere at ingen får spesialbehandling. Politifolk skal håndteres som andre folk, og sakene mot politiet skal vurderes på samme måte som mot sivile. Hverken mildere eller strengere.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenker trenering

    Frp-politiker Arvid Vestvik mistenker at det er krefter som prøver å trenere utbyggingen av det gamle sykehusområdet på Cicignon i Fredrikstad. Det skriver Fredriksstad Blad. Eiendomsutvikler Kan Cao, som kjøpte området for tre år siden, trenger en dispensasjon for å komme i gang med utbyggingen, men ifølge avisen er det allerede klart at det heller ikke i planutvalgets møte 1. mars blir noe endelig vedtak. – Jeg er nesten flau over byen vår. Glipper dette prosjektet, ser jeg ikke noe alternativ, sier Vestvik.

  • Dømt for å ha slått med flaske

    En 22 år gammel mann er dømt til fengsel i fire måneder for voldsbruk. Fredrikstad tingrett fant mannen skyldig i å ha slått en mann i ansiktet med en flaske på et utested i Fredrikstad i fjor sommer. Slaget førte til at mannen fikk brudd i kinnbenet.