Hopp til innhold

Politisjef: – Vi skal ikke slippe lettere unna enn andre

Politibetjenten som kjørte med sommerdekk på vinterføre fikk ikke førerkortet beslaglagt umiddelbart. Stasjonssjefen i Sarpsborg forstår at avgjørelsen skaper debatt.

Politibil av veien

AV VEIEN: Politibilen måtte ha hjelp til å komme seg tilbake på veien. Etterpå viste det seg at bilen hadde sommerdekk.

Foto: Glenn Johansson

Kjetil Lunde

FORKLARER: Stasjonssjef Kjetil Lunde i Sarpsborg-politiet mener de har klare rutiner for å unngå episoder som den i Rakkestad.

Foto: Basel Kherallah / NRK

– Det er mange som konkluderer på grunnlag av det man har lest og sett. Jeg er ikke helt sikker på at den hendelsen med en annen person hadde ført til beslag av førerkort. Men det blir bare å spekulere, sier stasjonssjef Kjetil Lunde ved Sarpsborg politikammer til NRK.

Lørdag rykket politiet ut til en bilulykke i Rakkestad. Politibilen ble parkert i veikanten, delvis ute i en grøft mens politifolkene jobbet. Etterpå måtte bilen dras opp på veien og av en brannbil.

Det viste seg at politibilen fortsatt hadde sommerdekk – til tross for at meteorologene hadde fått rett i spådommen om snø, og på tross av at politiet hadde advart folk mot å kjøre med sommerdekk.

– En del av bilene våre hadde skiftet dekk, mens andre ikke hadde det. Vi har en tavle der det står hvilke biler som har vinterdekk og hvilke som ikke har det. Det er en rutine som egentlig er god, men vi må se på om de er gode nok, sier Lunde.

Etterforskes videre

Det var den vakthavende juristen i politidistriktet som avgjorde at førerkortet til politibetjenten som kjørte med sommerdekk ikke skulle beslaglegges. Likevel er det ifølge Lunde ikke konkludert endelig om dette får noen konsekvenser for betjenten som kjørte med sommerdekk.

– Folk oppfatter kanskje at det ikke er de samme reglene for politifolk og andre, men vi må gi etterforskningen litt tid uavhengig av saken. Vi må finne ut hva som har skjedd.

– Det virker ganske åpenbart hva som har skjedd. Hva kan være formildende omstendigheter?

– Det er ikke sikkert det er formildende omstendigheter, kanskje er det skjerpende. I løpet av få dager vil vi ha god oversikt over dette. Da tror jeg beslutningen blir tatt på objektivt grunnlag og at det ikke er forskjell på politi og andre. Vi skal ikke slippe lettere unna enn andre, sier Lunde.

Engasjerer

Utforkjøringen har skapt stort engasjement på sosiale medier. Flere mener politibetjenten som kjørte bilen bør miste førerkortet, og at politiet får problemer med troverdigheten dersom det ikke også skjer med deres egne.

Laster Twitter-innhold

Lunde forstår hvorfor saken fører til spekulasjoner, men forsikrer om at det skal være likhet for loven.

– Jeg har ikke kompetanse til å si at det er automatikk i at andre enn politiet hadde mistet førerkortet i en sånn konklusjon. Jeg vet ikke hvilken kompetanse de som spekulerer har. De som peker på urettferdighetsprinsippet mener enhver annen en politiet ville mistet førerkortet. Men det er ikke jeg helt sikker på, sier Lunde.