Hopp til innhold

Leirstein: – Politiet skal ikke bryte loven, de skal håndheve den

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) mener politibetjenten som rykket ut på sommerdekk i helgen, bør miste lappen.

Politibil av veien

DEBATT: Politibetjenten som rykket ut med sommerdekk på vinterføre, fikk ikke beslaglagt førerkortet. Saken vil likevel bli fulgt opp internt i politiet mandag.

Foto: Glenn Johansson

Ulf Leirstein, Frp

REAGERER: Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) er opptatt av signaleffekten denne saken gir.

Foto: Aas, Erlend / NTB Scanpix

– Hvis du blir stoppet på vinterføre og du ikke klarer å komme deg videre, så vil de fleste miste lappen. Da reagerer jeg når man ikke umiddelbart gjorde det samme med politimannen, sier Ulf Leirstein til NRK.

Hendelsen han refererer til, startet med en utrykning til Rakkestad lørdag. Politiet parkerte bilen i grøfta mens de jobbet med en trafikkulykke. Etterpå måtte brannvesenet hjelpe politiet tilbake på veien, og det viste seg at politibilen ikke hadde vinterdekk.

En jurist i politiet besluttet at dette ikke skulle føre til noe umiddelbart førerkortbeslag av betjenten, men at saken skal vurderes nærmere til uka.

Signaleffekten

Det er dette Leirstein reagerer på.

– Politiet har heller ikke lov til å bryte loven, de skal håndheve den. Det kan godt hende det finnes gode grunner til hvorfor politimannen måtte kjøre på sommerdekk, men da må politiet ut med en forklaring. Dette blir helt feil for veldig mange i forhold til rettsoppfatningen. Det blir forskjell på politiet og folk flest, sier Leirstein.

Stasjonssjef Kjetil Lunde forklarte søndag til NRK at en del av bilene tilknyttet Sarpsborg politistasjon hadde byttet dekk før helga, mens andre ikke hadde det. Hvorfor ikke en av bilene med vinterdekk ble brukt på utrykningen, kunne han ikke svare på.

Vil koble inn justisministeren

Kjell Ingolf Ropstad

LIKHET FOR LOVEN: Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad vil be justisministeren se på saken.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Dersom ikke politiet raskt kommer med en forklaring på hvorfor de ikke har inndratt førerkortet, vil Leirstein be justisministeren se på saken. Også stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener det er på sin plass.

- Jeg synes det er naturlig å ta det opp med justisministeren. Det må være likhet for loven, iallefall en felles forståelse for hvordan loven skal være. Politiet skal ikke slippe billigere unna, sier Ropstad.

Advokat: – Vilkårene ikke til stede

Dag-Fredrik Reymert

VURDERTE SAKEN: Politiadvokat Dag-Fredrik Reymert mener vilkårene ikke var til stede for å beslaglegge førerkortet.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Det var politiadvokat Dag-Fredrik Reymert som besluttet at politibetjenten skulle få kjøre videre inntil videre. Han begrunner beslutningen slik.

– Det har ikke kommet frem informasjon som sier at kjøringen det handler om medførte kjøreuhell. Jeg må ta en samlet vurdering om vi står overfor en situasjon hvor det var påkrevet å beslaglegge førerkortet. Vurderingen var at å beslaglegge førerkortet ville medført en strengere vurdering enn det er grunn til å tenke er vanlig, sier Reymert.

Reymert ønsker ikke å gå i detalj på hvilke forhold han har vurdert, men sier det er «en samlet vurdering».

Beslutningen fra politiet har ført til sterke reaksjoner på sosiale medier, og nå også fra stortingsrepresentant Leirstein. Reymert sier hans vurdering er faglig begrunnet.

– Jeg har vurdert saken for seg og kommet til at vilkårene ikke var til stede for å beslaglegge førerkortet, sier han.

– Har det hatt noe å si at det er din kollega som har kjørt?

– Dette er en midlertidig vurdering som jeg tenker det er nødvendig å ta fordi jeg sitter sånn til. Så vil de videre vurderingene være avhengig av hva som skjer med denne saken, sier Reymert.