NRK Meny
Normal

Politiet på sommerdekk: Ingen fratatt lappen for det samme

En underskriftskampanje og en stortingsrepresentant krever at politiet blir behandlet likt som andre. I så fall bør neppe politibetjenten som kjørte på sommerdekk fratas førerkortet.

Politibil av veien

GLATT: Politibetjenten som kjørte i grøfta lørdag mistet ikke lappen. Det har skapt reaksjoner.

Foto: Glenn Johansson

– Vi synes det er kjedelig at alle uttaler seg skråsikkert uten å kjenne fakta om hendelsen, eller premissene for å miste et førerkort, skriver stasjonssjef Kjetil Lunde ved Sarpsborg politistasjon på politiets Facebook-side.

Lørdag rykket en av hans politipatruljer ut til en trafikkulykke i Rakkestad på sommerdekk selv om det var snøvær.

Politidistriktets jurist avgjorde raskt at dette ikke kvalifiserte til umiddelbart beslag av førerkortet til politibetjenten. Saken sendes mandag over til Spesialenheten for politisaker.

Dette på tross av at politiet i Oslo gjennom VG hadde uttrykt at kjøring på sommerdekk ville føre til beslagleggelse av førerkortet. Derfor skapte avgjørelsen om å la politibetjenten kjøre videre sterke reaksjoner.

Ulf Leirstein i studio

KRITISK: Ulf Leirstein var raskt ute med å kreve at politiet får lik behandling som folk flest.

Foto: Pétur Nielsson / NRK

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) sa søndag til NRK at han reagerte på at politiet ikke fratok politibetjenten førerkortet, og en underskriftskampanje er startet for å sørge for at politibetjenten mister førerkortet. Mandag ettermiddag har over 7500 personer signert.

Begrunnelsen både hos Leirstein og underskriftskampanjen: Det må være samme regler for politiet som for andre.

Ingen tatt i Øst politidistrikt

Det er imidlertid ingen automatikk i at de som kjører med sommerdekk på vinterføre mister førerkortet uten at det har skjedd en ulykke. Det viser NRKs gjennomgang.

  • Romerike: En person ble fratatt førerkortet etter et trafikkuhell natt til søndag for å kjøre med sommerdekk. Det samme var tilfellet i flere ulykker før helga, ifølge TV 2.
  • Follo: Ingen førerkortbeslag som følge av kjøring med sommerdekk gjennom helga. Det ble kun gitt ett gebyr.
  • Østfold: Ingen førerkort beslaglagt i november som følge av kjøring med sommerdekk.
  • Oslo: Har foreløpig ingen totaloversikt. TV 2 har rapportert om mange utforkjøringer, men uvisst om alle var knyttet til uhell.

Politiadvokat Dag-Fredrik Reymert i Østfold sier det faktum at politiet ikke var utsatt for noe trafikkuhell, var en viktig del av hans totalvurdering.

– Det har ikke kommet frem informasjon som sier at kjøringen det handler om medførte kjøreuhell, sa Reymert søndag.

Ingen tatt av vegvesenet

Statens vegvesen hadde lørdag to store kontroller på grensa ved Svinesund. Hvert tredje vogntog fikk kjøreforbud, men det var ikke de samme reaksjonene mot personbiler.

– Det var mange biler med sommerdekk, men det er ikke ulovlig å kjøre med sommerdekk på vinteren så lenge føret tilsier det. Det ble aldri glatt på Svinesund lørdag, så da er kravet at man må ha tre millimeter mønsterdybde, sier overingeniør Vidar Samuelsen i Statens vegvesen.

Opptatt av likebehandling

Martin Larsen startet underskriftskampanjen «Ta førerkortet fra politimannen!»

– Det er merkelig at det skal en ulykke til før noen straffes. Det er jo om å gjøre å forhindre ulykker, fremfor å straffe i etterkant, skriver han i en e-post til NRK.

Larsen sier han aldri har hatt til hensikt å drive en heksejakt på politimannen, og at overskriften kanskje var vel spissformulert.

– Jeg er først og fremst opptatt av at politiet skal behandles som oss andre, skriver han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenker trenering

    Frp-politiker Arvid Vestvik mistenker at det er krefter som prøver å trenere utbyggingen av det gamle sykehusområdet på Cicignon i Fredrikstad. Det skriver Fredriksstad Blad. Eiendomsutvikler Kan Cao, som kjøpte området for tre år siden, trenger en dispensasjon for å komme i gang med utbyggingen, men ifølge avisen er det allerede klart at det heller ikke i planutvalgets møte 1. mars blir noe endelig vedtak. – Jeg er nesten flau over byen vår. Glipper dette prosjektet, ser jeg ikke noe alternativ, sier Vestvik.

  • Dømt for å ha slått med flaske

    En 22 år gammel mann er dømt til fengsel i fire måneder for voldsbruk. Fredrikstad tingrett fant mannen skyldig i å ha slått en mann i ansiktet med en flaske på et utested i Fredrikstad i fjor sommer. Slaget førte til at mannen fikk brudd i kinnbenet.