NRK Meny
Normal

Full gjennomgang av nytt superdistrikt

Når tre politidistrikt skal bli til ett, skal kun de beste løsningene overleve. Nå skal det letes etter fordeler og ulemper ved Follo, Romerike og Østfold.

Politi, illustrasjonsfoto

UNDER LUPEN: Hvis Østfold blir hovedsete for politiets nye superdistrikt, skal hver stein snus etter gode løsninger.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Mandag ble det klart at Politidirektoratet foreslår å legge hovedsetet til Øst politidistrikt på Grålum i Sarpsborg.

Der står utfordringene i kø. Grensekrim, vinningskrim, flyktningestrøm og narkotika er bare noe av det et nytt superdistrikt skal ta tak i.

– Det er veldig ulikt hvordan de tre distriktene jobber. Man skulle tro at de er helt like, men det er de ikke, sier politimester i Østfold Steven Hasseldal.

– Alle har sine sære fordeler

Øst politidistrikt i Sarpsborg skal dekke Østfold og østlige deler av Akershus. Det erstatter politidistriktene Østfold, Follo og Romerike.

– Nå blir det viktig å lage en helt ny kultur. En kultur som er bra for både de ansatte og for innbyggerne, sier han videre.

Steven Hasseldal

FORDELER: Steven Hasseldal, politimester i Østfold, mener det er viktig å se på fordelene med de tre distriktene.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Ansatte i flere av distriktene har vist sin misnøye.

– Når den verste misnøyen og usikkerheten har gitt seg, skal vi ha gode prosesser som vi håper tilgodeser alle i et nytt distrikt.

Hasseldal er en av kandidatene til den nye toppjobben, og han mener det nå blir viktig å ta vare på fordelene ved de forskjellige distriktene.

– Alle har sine egne sære fordeler, så nå skal vi ta vare på alt som er godt. Vi må se på hva som fungerer bra på Ski, Grålum og Lillestrøm.

– Alltid ting vi kan gjøre bedre

Hasseldal ønsker ikke å gå i detaljer om ulemper og fordeler, men sier at det som ikke fungerer også skal gjennomgås.

– Det er alltid ting vi kan gjøre bedre, og her må vi lære av hverandre og finne gode løsninger for fremtiden.

Runar Arnesen i Politiets Fellesforbund i Østfold sier det blir en utfordrende oppgave å forene de tre forskjellige måtene å organisere seg på.

Runar Arnesen

BRA: Runar Arnesen i Politiets fellesforbund mener det er viktig at dette ikke blir et sentraliseringsprosjekt.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det er viktig at dette ikke blir en sentraliseringsreform, men at det bygges opp et distrikt som er effektivt på oppgaveløsning. Slik at både publikum og tjenestene blir tatt vare på.

Han tror ikke det vil bli bråk, men det kan bli misnøye.

– Vi er enige om at det er lov å være misfornøyd, men så må vi legge det bak oss og jobbe for gode felles løsninger, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.