Hopp til innhold

Full forvirring om testplikt på grensa

De skjerpede innreisereglene har skapt lange køer på grensa. Men testplikten er tillitsbasert.

Kø testsenter

LANGE KØER: I helgen har det vært lange køer ved teststasjonen på Svinesund.

Foto: Håkon Hov Martinsen / NRK

– Jeg ble først og fremst forvirret. Det sto ingenting om reglene på offisielle sider og folk tolket det ulikt, sier Per Einar Bakke.

Han bor i Trysil og har hytte i nabokommunen i Sverige. Da regjeringen fredag strammet inn innreisereglene, satt han igjen med flere spørsmål om testplikten.

Nå må nemlig alle som kommer inn til Norge ta en koronatest.

– Jeg lurer om det blir kontrollert i det hele tatt? Det virker som om det hele kun baserer seg på frivillighet, sier Bakke.

Per Einar Bakke

Per Einar Bakke mener de nye innreisereglene er uklare.

Foto: privat

Under pandemien har familien tilbrakt mindre tid på hytta. De har måtte kjøre lange omveier for å komme til den eneste godkjente kontrollstasjonen ved grenseovergangen.

– Når reglene blir innført så brått, og får betydning for mange, så burde reglene være bedre formulert. Man så umiddelbart at grensehandelen stupte. Det kunne kanskje vært unngått.

NRK forklarer

Innreiseregler til Norge

Innreiseregler til Norge

Regjeringen har innført strengere testkrav på grensen, for å forsinke og begrense spredning av den nye virusvarianten omikron.

Innreiseregler til Norge

Koronatest ved innreise til Norge

  • Alle reisende skal som hovedregel ta en koronatest ved ankomst til landet. Dersom du uten rimelig grunn ikke vil la deg teste, kan du forlate landet frivillig eller bli straffet med bot.
  • Du må ta testen der du ankommer landet. Testen skal være antigen hurtigtest og du må vente på prøvesvar før du kan dra videre.
  • Dersom du tester positivt, må du ta PCR-test innen ett døgn etter ankomst. Hvis du har oppholdt deg utenfor EØS og Sveits i løpet av de siste 10 døgnene og tester positivt, må du ta PCR-testen med en gang, på ankomststedet.
Innreiseregler til Norge

Innreiseskjema

  • Alle reisende over 16 år skal som hovedregel fylle ut et registreringsskjema for innreise før ankomst til Norge.
  • Skjemaet må fylles ut digitalt. Etter fullført registrering vil du få en kvittering som skal vises til politiet ved ankomst. Registreringen kan ikke gjennomføres tidligere enn 72 timer før innreise.
Innreiseregler til Norge

Attest på negativ test før innreise

  • Alle over 18 år skal som hovedregel ha en attest på negativ test tatt i løpet av de siste 24 timene før ankomst til Norge. Dersom du er fullvaksinert eller har hatt covid-19 siste seks månedene og kan dokumentere det med et gyldig koronasertifikat trenger du ikke en slik attest
Innreiseregler til Norge

Karantene

  • Ved positiv test skal du i isolasjon og nærkontakter i karantene. Hvis det positive svaret er fra e selvtest skal denne bekreftes med PCR-test.
  • Reisende fra røde, mørkerøde land og områder, samt land og områder utenfor EØS, Sveits og Storbritannia skal som hovedregel i reisekarantene i 10 døgn fra den dagen de kommer til Norge.
  • Reisekarantenen skal gjennomføres i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted.

Tillitsbaserte regler

Beredskapsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Olsen, har tillit til at folk følger reglene.

– Du har plikt til å ta en test innen 24 timer, men dette blir som regel ikke kontrollert. Vi vet at de som får god informasjon er flinke til å følge reglene, sier Olsen.

Kø testsenteret

Testkøen på Svinesund ble på søndag så lang at flere ble sendt videre med beskjed om å teste seg i hjemkommunen.

Foto: Håkon Hov Martinsen / NRK

Han forklarer at selvtesten ikke skal rapporteres, men hvis testen er positiv skal man ta kontakt med kommunen sin og ta en PCR-test.

– Hvis PCR-testen er positiv, skal du i isolasjon. Du vil få informasjon fra kommunen om hva du skal gjøre videre.

Lange køer ved testestasjonen

Fra å nesten ikke teste noen, utførte Svinesund Internasjonale testsenter 1400 koronatester på fredag og det samme på lørdag.

Der det finnes teststasjon på grenseovergangen, skal testen tas der. I tilfeller hvor det ikke er teststasjon på grensa, skal testen tas innen 24 timer etter ankomst.

Søndag ble køene så lange at mange ble sendt videre med beskjed om å teste seg hjemme.

– Det har vært en del kø. På søndag hadde vi problemer med å henge med i svingene, så det er en god del som har blitt sendt ut til at de må teste seg i hjemme, sier leder ved testsenteret, Jostein Stø.

Jostein Stø

Leder ved de internasjonale testsenteret på Svinesund, Jostein Stø, forventer økt pågang på testsenteret på Svinesund.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det har imidlertid ikke oppstått kø i grensekontrollen til politiet. Men mange slurver fortsatt med å fylle ut innreiseskjema.

– For alle sin del sparer det mye ressurser hvis folk fyller ut innreiseskjemaet på forhånd. Med økt ressurser på grensa har vi også anledning til å ta flere stikkprøver. Det gjøres i lys av vurderingen fra helsevesenet, sier politioverbetjent Stian Rasmushaugen.

Innstrammingen med testing av alle reisende skal vurderes på nytt etter to uker.