NRK Meny
Normal

Fredrikstad må spare 100 millioner

Det skal kuttes kraftig i det kommunale tilbudet i Fredrikstad.

Lasse Hansen

Rådmann i Fredrikstad, Lasse Hansen

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

Det kom frem da rådmann Lasse Hansen la frem det reviderte budsjettet for kommunen.

Rådmannen foreslår blant annet å avvikle dagtilbudet til eldre og funksjonshemmede, å la folk betale for vedlikehold og gatelys ved veiene sjøl og 24 timers betalingsparkering i sentrum.

- Øker driftsvolumet

- Vi har sett både på hvordan vi kan flytte på penger internt. Så har vi tilført driften friske midler. Både de vi har fått fra Staten og fra fondsmidler, sier rådmann i Fredrikstad, Lasse Hansen, til NRK Østfold.

- Driftsvolumet i Fredrikstad kommune øker med 30 millioner kroner i år i forhold til hva som er budsjettert, bemerker han.

- Min bekymring er først og fremst hvordan vi skal klare nedgangen fra årets nivå og det som ligger inne i handlingsplanen og budsjettet for neste år.

Kutter i omsorg

- På de områdene vi flytter penger fra noen tilbud til andre, betyr det at de tjenestene får en lavere standard eller uteblir.

Rådmannen går inn for å kutte kraftig i dagtilbudet i omsorgssektoren i Fredrikstad kommune.

Omsorgs- og sosialsektoren er de områdene som blir mest skadelidende i rådmannens forslag.

- Det er der de har de største omstillingene, men det er der de også har en nettovekst. Både omsorg og sosial og familie har en vekst i budsjettet og blir tilført friske midler.

Hansen kan fortelle at veksten innenfor de to områdene vil øke med henholdsvis åtte og 15 millioner kroner.

Salg av eiendom

Dersom kommunen skulle selge unna en del av eiendomsmassen deres betyr det ikke at kommunen får penger de kan bruke akkurat som de ønsker.

- Inntekter fra salg av eiendommer må gå til kjøp av andre eiendommer eller bygging av skoler eller sykehjem.

På grunn av den store gjelden kommunen har, vil likevel salg bety at Fredrikstad kommune får lavere renteutgifter.

Kan føre til oppsigelser

- Den viktigste føringen vi har i Fredrikstad når vi legger budsjett, er eiendomsskatten og nivået på den. Det er også en føring at vi ikke skal si opp folk, presiserer rådmannen i Fredrikstad.

Han erkjenner at det kan bli tøft å møte de økonomiske utfordringene kommunen står overfor, uten å måtte si opp ansatte.

- Hvis det ikke holder, må vi komme tilbake til bystyret og belyse situasjonen.

- Hvilke reaksjoner tror du vil komme på dette forslaget?

- Jeg går vel ikke for langt, hvis jeg sier at man i hvert fall kommer til å klø seg i hodet og ikke like alle disse tiltakene, innrømmer rådmannen.

Budsjettet skal behandles politisk torsdag 18. juni.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trafikkaos i Fredrikstad

    Det er store trafikale problemer i Fredrikstad fordi Værstebrua har kilt seg i åpen stilling. Politiet skriver på Twitter at de er på vei til stedet.

  • Mann anmeldt etter E6-ulykke

    Føreren av bilen som kolliderte på E6 i Rygge, en mann i 40 årene, er anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand, skriver politiet på Twitter. Mannen er også anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort. Føreren fremstår som uskadd, opplyser politiet.