NRK Meny
Normal

Foreldrenes bønn: – Ikke reis, dere kan komme til paradis uansett

Foreldrene til nordmannen som nylig ble drept i Syria, er i bunnløs sorg og bønnfaller de som vurderer å bli fremmedkrigere om ikke å reise til Syria.

Moren til den drepte IS-krigeren

Moren til nylig drepte IS-krigeren sier at grunnen til at hun lar seg intervjue, er at hun håper det kan få andre gutter til å tenke seg om før de ødelegger sitt eget og familiens liv.

Foto: NRK

Fredag kveld fortalte NRK om den norske IS-krigeren som nylig ble drept i Syria. Nordmannen i 20-årene ble drept i det som skal ha vært et bombeangrep i Syria.

Igjen står en sjokkert og sørgende familie i Fredrikstad. Moren og faren til den unge mannen forteller i et eksklusivt intervju med NRK at de mener sønnen ble hjernevasket. Nå bønnfaller foreldrene de som vurderer å bli fremmedkrigere om ikke å reise til Syria - i håp om å forhindre at flere familier blir ødelagt.

– Dere som vil dra til den grusomme krigen, ikke gjør det. Tenk på de dere etterlater. Deres familier fortsetter sine vanlige liv, de jobber og går på skole. Ikke ødelegg livene deres, familiens liv. Dere kan komme til paradiset ved å være til stede for - og være gode mot - foreldrene deres, sier moren til den drepte IS-krigeren til NRK.

Forteller for første gang hvorfor han reiste til Syria

SE VIDEO: For første gang forteller en norsk IS-kriger om hvorfor han reiste til Syria for å kjempe sammen med terrororganisasjonen. Familien har nylig fått melding om at sønnen er død. De mener sønnen ble hjernevasket.

– Vi har fått skader og smerter for livet

NRK har fått tilgang til en 38 minutter lang samtale mellom den drepte fremmedkrigeren og en av vennene hans i Norge. Der forteller mannen i 20-årene om hvorfor han kriger med terrorgruppen Den islamske stat (IS). Samtalene gir et sjeldent innblikk i tankemåten til norske fremmedkrigere.

– Jeg har kommet hit for å få en bedre plass i den neste verden, for Allah har sagt at de som dør i jihad blir martyrer. Og martyrer får den høyeste plassen i paradiset.

Opptakene er gjort i oktober og november i år, like før nordmannen ble drept. Foreldrene hans fikk for kort tid siden beskjed om at sønnen døde under et bombeangrep og at han ble begravet tre dager senere.

– Vi vet ikke engang hvor graven hans er. Det er veldig trist for oss. Vi kom til Norge for å få en god fremtid. Nå har vi fått skader og smerter for livet. Dere kan ikke forestille dere hvordan vi har det nå, og det er dessverre flere familier som har det slik, sier faren hans.

Norsk fremmedkriger om henrettelser

SE VIDEO: I opptaket forklarer nordmannen at muslimer har en plikt til å hjelpe brødre og søstre i Syria. Han sier at han aldri direkte at har henrettet eller drept noen. Han bruker uttrykket «vi».

– Jeg har tatt et valg. Ikke let etter meg

Foreldrene beskriver sønnen som snill og omsorgsfull.

– Han var tett knyttet til sine søsken og tilbrakte mye av fritiden sin sammen med dem. Han hadde helt andre planer for fremtiden, og snakket om hvor viktig utdannelse var før han reiste. Vi kunne ikke engang forestille oss at noe slikt kunne skje, forteller moren.

Det var borgerkrigen i Syria som førte til at nordmannen reiste, sier de som kjenner ham. TV-bildene fra landet opprørte mannen dypt. Høsten 2013 dro han fra Fredrikstad til Syria.

Foreldrene visste ingenting før de senere fikk en SMS av sønnen: «Jeg har tatt et valg. Ikke let etter meg». Moren hans forteller at de var sinte på sønnen, men unnlot å vise det.

– Vi var sjokkerte og sinte. Det var viktig for oss å holde kontakten med han lengst mulig. Vi håpet at han skulle vende hjem til slutt. Det hjalp ikke å være sint, han visste at vi var det. Vi gjorde alt vi kunne for å overbevise han og få han hjem, men hans ville gifte seg og bo der, sier moren.

– Villig til å gjøre hva som helst for å stoppe andre

Først skal nordmannen ha vært tilknyttet al Nusra-fronten, før han ble en del av IS sommeren 2014. Han fulgte med på hva mediene skrev om opprørsgruppene i Syria. I oktober ble nordmannen siktet etter terrorparagrafen. PST mener det var mistanke om at han har begått eller forsøkt å begå terror, eller har medvirket til terrorhandlinger.

Foreldrene fattet ikke mistanke om at sønnen forandret seg eller om hans reiseplaner til Syria, men sier at han satt mye på nettet, så på videoer fra Syria og ble påvirket av disse. Etter at han hadde dratt, fant de også ut at han hadde tilbragt tid i moskeer i Oslo og Larvik.

Moren sier at grunnen til at hun lar seg intervjue, er at hun håper det kan få andre gutter til å tenke seg om før de ødelegger sitt eget og familiens liv.

– Hvis jeg, på en eller annen måte, i alle fall kan stoppe én gutt fra å reise, så er jeg villig til å gjøre hva som helst for det, sier hun.

IS-krigere masjerer i Syria

I september i år åpnet USA for å bombe IS-mål i Syria. I hele høst har amerikanerne og arabiske allierte bombet IS. Den norske fremmedkrigeren sier i opptaket at USAs bomber ikke kan vinne mot ideologien IS står for. En drøy måned senere ble nordmannen selv drept i det som skal ha vært et bombeangrep. Arkivfoto av IS-krigere i Syria.

Foto: Uncredited / Ap

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort for Sarpsborg 08

    Lillestrøm og Sarpsborg 08 delte poengene på Åråsen i ettermiddag. Kampen endte 2-2.

  • Tøff motstand for Kvik Halden

    Kvik Halden spilte uavgjort 1-1 mot Grebbestad i en treningskamp lørdag ettermiddag. Grebbestad rykket i fjor opp til Divisjon 1 Söndra, som tilsvarer 2. divisjon i Norge.