Hopp til innhold

Kameratgjeng til Syria for å bli IS-krigere

FREDRIKSTAD (NRK): Den ene drømte om å bli fiolinist, en annen var opptatt av trening mens den tredje likte hiphop. Så dro de til Syria.

IS-krigere masjerer i Syria

Til Syria: Flere kamerater fra Fredrikstad skal en etter en ha dratt til Syria.

Foto: Uncredited / Ap

De pleide å samle seg på et gatekjøkken i Fredrikstad. Gjengen var så stor at de opptok to bord. «Alle» visste at de unge mennene støttet IS. Når det kom et nyhetsinnslag om terrorgruppen på TV skal de ha forsvart den Islamske staten. Reportasjen var løgn, det var vestlig propaganda.

En etter en dro de unge mennene til Syria. Minst syv personer fra samme kameratgjeng skal ha reist, viser den mest omfattende kartleggingen av fremmedkrigere som er gjort i Norge.

Fem av kameratene har kurdisk bakgrunn. Noen har kommet tilbake til Fredrikstad, andre er fortsatt i Syria.

Bakgrunn: Slik har NRK jobbet med sakene

Kurdere opprørt

I lokalene til den kurdiske foreningen i Fredrikstad er medlemmene både opprørt og oppgitt av at kurdere reiser til Syria og potensielt dreper sine egne.

Sami Mohammed i den kurdiske forening i Fredrikstad

OPPRØRT: – Jeg kjørte forbi en av dem på gata nylig. Hvordan kan han ha reist til Syria og vært med i en IS-gruppe og nå gå på gata helt fritt?, spør Sami Mohammed.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Jeg kjørte forbi en av dem på gata nylig, forteller Sami Mohammed, en av medlemmene i foreningen. Han peker på medieoppslag om at mannen hadde knyttet til seg IS i Syria.

– Hvordan kan han ha reist til Syria og vært med i en IS-gruppe og nå gå på gata helt fritt?

To brødre i Syria

For noen år siden flippet en av de andre i kompisgjengen hamburgere og serverte kebab på et spisested i Fredrikstad. Samtidig drømte han om å gjøre noe annet med hendene sine. Fredrikstad-mannen ville spille fiolin.

ID_39

BLE DREPT I SYRIA: Kurderen fra Fredrikstad drømte om å bli fiolinist, men ble drept i kamper for IS i høst.

Foto: Skjermdump

Kilder beskriver en ung mann med et godt humør. Han var ikke religiøs på den farlige måten. Men for ett par år siden skal han ha reist til Irak. I høst kom nyheten om at han var drept i Syria.

– Jeg hadde aldri trodd at det kunne skje med ham, sier en kilde som kjente den unge mannen.

Nå har også broren til den drepte norsk-kurderen reist til Syria. At broren mistet livet for IS har ikke skremt mannen. Han skal ha knyttet seg til samme gruppe.

Familien til brødrene skal ha tatt dette svært tungt.

To andre menn i samme kameratgjeng skal ha reist mot Syria sammen. Den ene av dem skal tidligere ha prøvd seg som modell.

– Trente for krig

Høsten 2012 ble to av de andre kameratene lagt merke til på et treningssenter i Fredrikstad.

– Jeg så to av dem. De trente skikkelig hardt, forteller Jaafar Mahmoudi. Han trener på samme senter som flere av de som senere har dratt til Syria.

– Jeg tror de hadde fått en oppgave om å gjøre fysiske forberedelser. Etterpå skjønte jeg at de hadde reist fra Norge til Syria for å krige mot kurdere og andre.

De to kameratene som ble observert på treningssentret ble kjent med hverandre da de jobbet i samme byggfirma i Østfold.

Den ene har tsjetsjensk bakgrunn, den andre kurdisk. Guttene som var opptatt av hiphop og trening i barndommen, var nå menn som gjorde seg klar til krig, mener Mahmoudi.

Høsten 2013 tok norsk-tsjetsjeneren farvel med familie og venner på Facebook og fortalte at han hadde reist til Syria. Året etter dro norsk-kurderen samme vei. Begge to er fortsatt i Syria.

Tror de reiser for å drepe

Mahmoudi, som har studert islam i 12 år, kjenner til flere av kompisene som har reist til Syria, noen av dem kjenner han personlig.

Jaafar Mahmoudi i Fredrikstad

REISER FOR Å DREPE: – Jeg tror noen reiser bare for å drepe folk. Det virker som et spill for dem, sier Jaafar Mahmoudi.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– De var helt vanlige ungdommer. Noen av de gikk til moskeen og noen av dem var ikke aktiv i islam i det hele tatt. En jeg kjente gjorde ingen av oppgavene en muslim skal gjøre.

– Hvorfor tror du de har reist?

– En gang hørte jeg et intervju med en amerikansk gutt som kriger i Syria. Han fortalte at han hadde spilt Playstation i mange år. Nå ville han gjøre det i praksis.

– Jeg tror noen reiser bare for å drepe folk. Det virker som et spill for dem.

AKTUELT NÅ