Hopp til innhold

Tusenvis er uten strøm etter kraftig vind på Østlandet

Vindkast på over 20 meter per sekund skaper problemer i Sør-Norge. Utover ettermiddagen vil vinden også prege fylkene lenger nord.

Tre har falt over veien.

Et tre har falt ned og sperrer veien ved innkjøringa til legevakten på Askim sykehus i Indre Østfold.

Foto: Sten Egil Johnsen

De kraftige vindkastene har ført til at flere tusen kunder har mistet strømmen på Østlandet. I 13-tiden manglet kunder i en rekke kommuner fra Halden i sør til Ullensaker i nord strømmen.

– Totalt har over ti tusen vært berørt av strømbrudd fra 12.00 og utover. I snakkende stund er det 3175 kunder som er strømløse, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund til NRK like etter klokken 17.00.

Han sier de fleste av strømbruddene har vært i tidligere Østfold fylke.

– I disse koronatider er folk ekstra sårbare, man sitter på hjemmekontor og har barn og skolebarn hjemme. Da er det ekstra vanskelig for folk når strømmen blir borte.

Schau sier de håper at alle skal ha fått tilbake strømmen utover kvelden torsdag. Han ber folk melde fra om de ser linjer som har falt ned på bakken.

– Hvis man ser linjer på bakken kan det medføre livsfare hvis man kommer bort i dem.

Gult farevarsel for kraftig vind

I tillegg manglet nesten 3.000 kunder strøm i området til Skagerak Energi, viser deres eget kart. Strømmen forsvant etter at et tre falt over en høyspentledning på Revetal.

Meteorologisk Institutt har sendt ut gult farevarsel for kraftig vind på deler av Østlandet og i Telemark.

I Sarpsborg har en personbil kollidert i et tre som har falt over fylkesvei 118. Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad har bilen fått store materiell skader som følge av uhellet, men sjåføren er tilsynelatende uskadd.

– Det har vært ganske kraftig vind allerede, og det kommer til å fortsette utover ettermiddagen og kvelden. I Sarpsborg har det vært oppe i 22 meter per sekund, og det er absolutt nok til at både trær velter og trampoliner blåser avgårde, sier statsmeteorolog Martin Granrød.

Han ber folk om å være observante på grunn av vindkastene.

Tusenvis uten strøm

Kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund sier til Aftenposten at det «er mange feil» over store deler av Østlandet på grunn av vinden, og at det er vanskelig å si noe om når alle disse er løst.

Politiet i Oslo skriver på Twitter at de har fått melding om en takplate som har løsnet i vinden og blåst ned på gaten i Tollbugata.

«Det anbefales å sjekke fortøyningene på båt og grill», skriver de i en annen melding.

I Brevik i Telemark oppdaget politiet en seilbåt som hadde slitt seg i den kraftige vinden. Noen frivillige i en båt berget den drivende seilbåten og slepet den trygt til en brygge i nærheten.

– Vi ber om at folk sjekker båtene og løse gjenstander og tar sine sikkerhetstiltak, skriver operasjonslederen i Sør-Øst politidistrikt.

Kraftig vind på Asmaløy på Hvaler.

Det er kraftig vind over store deler av Østlandet. Her fra Asmaløy på Hvaler i Østfold torsdag ettermiddag.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

Blir mer vind nordover i landet

Statsmeteorolog Bente Wahl har sett på værutsiktene utover ettermiddagen og kvelden for hele landet. Hun sier at vinden er verst i Sør-Norge nå, men at det kommer til å bli problemer også lenger nord i landet utover dagen.

– Det har blåst storm både på kysten og i fjellet i Sør-Norge, særlig fra Sognefjorden og sørover. Det er kraftig vind og storm. Når det dreier over til nordvest, så blir det mindre vind sør for Stadt og Dovre, men da vil det øke med vind i de nordlige fjelltraktene. Trøndelag og Møre og Romsdal vil få økende vind utover kvelden, sier hun.

Det vil også bli kraftigere snøbyger flere steder i landet, særlig i Møre og Romsdal og de nordlige delene av Sogn og Fjordane.

– Der kan man vente seg ganske mye snø utover kvelden og natten. Når det gjelder Troms og Finnmark, så slipper de stort sett unna nedbøren. I Nordland er det fremdeles litt snø her og der, og der vil vinden også minke til frisk bris utover kvelden.