NRK Meny
Normal

- Taper 100.000 kroner i året

Han er regjeringens drømmebonde, men gjør heller felles front med LO.

Ap og LO mot jordbruksoppgjøret

Einar Høstbjør og Thor Erik Forsberg frykter for landbruket.

Foto: Marianne Løkkevik-Ekeberg / NRK

Einar Høstbjør driver gården Holleby Gods i Sarspborg. Den er en av landets største, og omsetter for ti millioner årlig.

– Gir til en håndfull store

Det er han, som storprodusent, landbruksminister Sylvi Listhaug har sagt de skal treffe med omleggingen.

– Det gjør de ikke, slår storbonden fast.

Han har regnet ut at han ville tape rundt hundre tusen kroner i året på regjeringens forslag til jordbruksavtale. Det er fordi han driver stort innen korn- og kyllingproduksjon, og ikke med melk- eller storfe.

Einar Høstbjør

Einar Høstbjør er skuffet over jordbruksoppgjøret og mener han vil tape tusenvis av kroner.

Foto: Marianne Løkkevik-Ekeberg / NRK

– Jeg klarer meg likevel, men det er det mange andre som ikke gjør, sier Høstbjør.

– Hovedproblemet er at de tar fra veldig mange små og gir til en liten håndfull store. Det går ut over norsk matproduksjon.

Ber stortingsflertallet om hjelp

I hjemkommunen hans Sarpsborg, frykter LO og Arbeiderpartiet for tap av arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien.

– Vi organiserer tusenvis av næringsmiddelsarbeidere som vil ha en jobb å gå til framtida, og som ser at avhengig av et levende jordbruk om vi skal klare det. Derfor ber vi stortingsflertallet om å gripe inn, sier Thor Erik Forsberg som er leder for LO Sarpsborg.

– Vi ber stortingsgruppa til Arbeiderpartiet og de andre partiene som ikke sitter i regjering, om å gå inn og rydde opp når denne avtalen kommer til behandling.

Takker for støtten

Kylling- og kornprodusenten på Holleby setter pris på støtten:

– Vi trenger alle allianser og all den støtte vi kan få. Alt som svekker landbruket svekker også næringsmiddelindustrien. Bønder er rett og slett et virkemiddel for å produsere samfunnsgoder, sier Høstbjør.

Det er ikke tradisjon for at Stortinget overprøver regjeringen når det er brudd i forhandlinger, men det kan det bli en endring på.

– Det er flertall i Stortinget for en annen landbrukspolitikk enn den landbruksministeren legger oppp til, og dette er et resultat norsk jordbruk og næringsmiddelindustri ikke kan leve med, sier Forsberg. Han regner med at flere lokallag vil følge Sarpsborgs eksempel .

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Flere menn enn kvinner i fylket

    Det er marginalt flere menn enn kvinner i Østfold. En oversikt fra Statistisk sentralfyr fra 2018 viser at det er omtrent 500 flere menn en kvinner i fylket.

  • Kan flytte ansvaret for sykehus

    Nå kan det igjen bli slik at fylkeskommunene skal styre sykehusene. I dag er det Helse-Sørøst som styret sykehuset i Østfold, men regjeringens egne eksperter mener at de nye storfylkene kan styre sykehusene selv.