NRK Meny
Normal

Tortur-dømt pågrepet etter måneder på rømmen

Politiet i Halden har pågrepet en tortur-dømt mann i 20-årene i en stor politiaksjon i ettermiddag.

Borgarting lagmannsrett

Mannen ble dømt til sju år og fire måneders fengsel i Borgarting lagmannsrett i november i fjor.

Foto: Espen Torgersen

To personer ble domfelt i Halden tingrett for tortur i 2012, men de anket og fikk ny dom i Borgarting lagmannsrett i november i fjor.

En av mennene ble dømt til fengsel i åtte år og har sonet hele tiden, men den andre møtte aldri til soning av dommen på sju år og fire måneder, og har holdt seg i skjul for politiet.

Vidar Andersen

Fungerende krimsjef Vidar Andersen i Halden-politiet.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

– Vi pågrep mannen på en adresse utenfor Halden sentrum for 10 minutter siden. Det var flere tjenestemenn og hundepatruljer som aksjonerte mot boligen, men selve pågripelsen foregikk uten dramatikk, forteller fungerende krimsjef i Halden Vidar Andersen.

Andersen forteller at politiet måtte ta seg inn i boligen da mannen ikke lukket opp døra.

Han ønsker ikke å fortelle hvor i Halden den aktuelle boligen ligger, men han bekrefter at mannen vanligvis ikke oppholder seg der.

– Det er viktig for politiet å få voldsdømte bort fra gata i Halden, forteller Andersen.

Svært grov vold

Det var på 17. mai i 2012 at den nå pågrepne mannen var involvert i en grov voldssak i Halden. Sammen med en annen mann mishandlet de en mann i 50-årene over flere timer.

Fornærmede ble tapet over munnen, på hender og føtter med gaffateip, og ble brent i ansiktet og andre steder på kroppen med brennende gass fra en boks.

Ifølge dommen fra Borgarting kastet de to dømte mennene kniver på offeret, slo ham med en stang under føttene, kuttet av en del av øret hans og stakk en syl gjennom hånden hans.

De skal så ha forlatt ham i et badekar med noe vann i. Mannen i 50-årene hadde en kroppstemperatur på 33,2 grader da han kom til sykehus etter episoden.

Offeret ble påført hull på begge lungeposer, knivkutt på armer og ben, brukne ribben, brannskader og brukket kjeve.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skogbrann i Røysåsen

    Det er skogbrann i området rundt Røysåsen i Moss. Brannvesen og politi er på vei, skriver politiet på Twitter. Det er stor røykutvikling i området, og politiet anbefaler beboere i nærheten om å stenge vinduer og luftinntak.

  • Ny sjef for Østfoldforskning

    Ellen-Marie Forsberg blir ny direktør i Østfoldforskning AS fra oktober. Hun har vært leder for forskergruppa for ansvarlig innovasjon ved Arbeidsforskningsinstituttet siden 2011 og forskningssjef i perioden 2015 til 2018. Forsberg har ledet to EU-prosjekter innenfor ansvarlig innovasjon, og har jobbet mye med både forskningspolitikk og forskningsetikk.