NRK Meny
Normal

Enda dårligere på kultur enn før

Om det gikk dårlig på forrige kulturindeks, gikk det enda dårligere nå, viser Telemarksforsknings årlige tabell. Råde er nå den dårligste kulturkommunen i landet, mener forskerne. Det liker ordføreren dårlig.

Mølmen og Rafshol

Fylkeskultursjef Toril Mølmen og Råde-ordfører René Rafshol ser på tallmaterialet før de diskuterer kulturtilstanden i «Etter To før Fem» tirsdag.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Det har gjentatt seg i flere år, i det minste hvis man bruker Telemarkforsknings Kulturindeks som fasit: Kulturen i Østfolds kommuner er sett under ett en vedvarende tristesse, sammenlignet med alle andre regioner i landet.

Laster kart, vennligst vent...

Kartet der kommunene indekseres etter kultursatsingen viser mange blodrøde Østfoldkommuner. Og som regel er de lenger ned på årets liste enn de var i fjor. Hvorfor?

Bare fem av Østfolds 18 kommuner er høyere på lista nå enn forrige gang. Moss er høyest av våre på lista, men 71.plassen er 12 plasser ned fra i fjor.

Se hele Østfoldtabellen nederst i saken.

Skjønner ikke hvorfor

For Rådes ordfører René Rafshol var begeret fullt allerede forrige gang, da Råde ble regnet blant landets dårligste kommuner i indeksen. Nå har kommunen rykket helt ned. Rafshol er skuffet, og ikke skjønner han hvorfor Råde ligger i bånn.

– Jeg syns det legges ned mye kultursatsing i kommunen, både fra kommunen og andre aktører.

Rafshol nevner det nye «Tomsspelet», som kommunen har støttet med 150.000 kroner. Kommunens Kulturuke skal fortsette, og på budsjettene for 2016 og framover skal det være plass til et nytt og samlende kulturbygg i kommunen.

Savner satsing for barn og unge

Fylkeskultursjef Toril Mølmen sier det er en del Kulturindeksen ikke viser. Hun syns det er mange rare svingninger i tallmaterialet, og Østfolds satsing på den kulturelle skolesekken viser at østfoldingene er i tetsjiktet i landet på visse områder.

– Men samme målemetode er brukt over hele landet, så vi må nok ta hovedbildet inn over oss her, sier Mølmen.

Hun savner først og fremst en bedre satsing på barne- og ungdomskultur, slik lederen i Halden Kulturråd gjorde i NRK Østfold i går.

– Jeg syns vi må se på hva vi tilbyr barn og unge. Vi må også se på om det er noen fyrtårn vi kan markedsføre bedre.

Tror mer samarbeid er løsningen

Rafshol kjøper ikke helt statistikken. Han mener den først og fremst viser hvor mange kulturkroner som brukes, ikke hvor mye kultur innbyggerne mener de har tilgang til.

– Spør du folk i Råde tror jeg de finner mye som er spennende. Og de har tilbud i nabokommunene og ikke minst er vi i nærheten av Oslo. Og I Østfold samlet under ett, så er det kulturarrangementer så å si hver kveld.

– Men vi må være behjelpelige til å gi et mer helhetlig tilbud. Samle større grupper i alle de 18 kommunene i Østfold. Vi har sikkert noe å lære av hverandre.

Og forskerne fra Telemark er invitert til Råde for å forklare dette igjen, slik Rafshol gjorde i fjor.

Kulturindeksen Østfolds kommuner

Kommune

Plassering nå

Plassering sist

Moss

71

59

Fredrikstad

123

98

Halden

179

199

Askim

201

190

Hvaler

205

186

Rømskog

230

278

Spydeberg

287

342

Sarpsborg

290

257

Eidsberg

304

223

Hobøl

339

270

Marker

355

296

Skiptvet

358

220

Trøgstad

360

350

Rakkestad

364

302

Våler

408

409

Aremark

410

297

Rygge

416

383

Råde

428

425

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: