Hopp til innhold

Mener Allsang-krangel tar for mye fokus

I Halden raser debatten om ROBEK-kommunens millionstøtte til «Allsang på Grensen». En viktigere debatt, den om byens barne- og ungdomskultur, er i ferd med å drukne, syns lederen i kulturrådet.

Morten Andre Berger

Mens planlagte overføringer til Allsang på Grensen får folk til å diskutere høylytt er ungdomskulturen i kommunen i ferd med å råtne på rot, tror lederen i Halden Kulturråd, Morten André Berger.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Rådmannen har foreslått kutt på over fire millioner kroner på kultursektoren for neste års budsjett. Kommunestyret behandler budsjettforslaget midt i desember.

Kuttene har vært behørig omtalt i lokalpressen, og det samme har planlagte millionoverføringer fra kommunen til arrangørene av «Allsang på Grensen».

Det er lett for folk å se en sammenheng mellom de to, mener Halden kulturråds leder Morten André Berger.

– Debatten er høylytt. Veldig mange mener at allsangen må klare seg selv, etter åtte år. Kommunen mener dette er kulturbasert næring, og derfor kan skilles ut av kulturbudsjettet. Men folk ser at penger går til en ting, mens de forsvinner fra noe annet. Da kommer sinnet.

Imens, på ungdomsklubben ...

Men noe er i ferd med å bli glemt, mener Berger. Fokuset må være på kuttene i tilbudet til barn og unge.

Totalbilde Allsang

En så langt ikke spesifisert sjusifret sum er tenkt som støtte til Allsang på Grensen i Halden på budsjettet for neste år. Det har satt sinn i kok. Men dette kan ta fokus vekk fra det Kulturrådets leder er et forfallende kulturtilbud til Haldenungdommen.

Foto: Arkiv / NRK

– Samtidig som vi uler og skriker om allsangen, så skjer det noe i bakgrunnen her som vi ikke må la forsvinne.

– Hvorfor er det ingen diskusjon om Kulturskolen? Hvorfor diskuteres det ikke at korpsene vil miste masse støtte, og at instruktørene på Kulturskolen forsvinner? Hvor fornøyde er vi med å stanse Allsangen når vi om noen år står der uten korps på 17. mai, spør Berger retorisk.

Bare tak og vegger igjen?

Rådmannens forslag innebærer at institusjoner som ungdomshuset «Domino», ungdomsklubben «Rockehuset», og Kulturskolen skal bestå. Men kuttene rammer aktivitetene.

- «Domino» er stengt nå, fordi personen som jobbet der er over i en annen stilling. Det kuttes i aktivitetene som kan drive med. Og med et halvt årsverk på «Rockehuset» så er det klart at det er begrenset hva man kan drive med.

Rådmann Roar Vevelstad, Halden

Rådmann Roar Vevelstad setter sin lit til at de får mye ut av lite, og at haldensernes dugnadsånd kan hjelpe fram til kuttperioden er over.

Foto: Remi Drageset / NRK

Konstituert rådmann Roar Vevelstad svarer på generelt grunnlag at «Domino» og «Rockehuset» er to av mange tilbud til unge haldensere.

Roser dugnadsånden

– Vi har et nittitalls ulike lag og foreninger, mange for barn og ungdom, der de får et tilbud. Vi har også reduksjoner innenfor de fleste sektorer i budsjettet for 2016, med den situasjonen som vi er i.

– Vi vet at kultur er en viktig tjeneste når det det gjelder det å være attraktiv både for bosetting og næringslivsutvikling, fortsetter Vevelstad.

– Vi må se på hvordan vi kan bruke de midler vi har i kombinasjon med frivillighet på sikt. Situasjonen vi er i viser også at det er mulig å få mye til med lite midler. Det er en veldig bra dugnadsånd i Halden i forhold til dette, sier rådmannen.

– Jeg forstår selvfølgelig at det må kuttes, legger Berger til.

– Men alle må få lov til å rope om sin ting. Det er lett å ta kultur, fordi det ikke går på liv og helse.

– Ikke direkte, i hvert fall.