Hopp til innhold

Arbeidet med å restaurere Utøya har startet

22. Juli 2011 mistet 69 personer livet etter massakren på Utøya. Denne uken startet en dugnadsgjeng med restaurering av byggene på øya.

69 personer mistet livet etter massakren på Utøya 22. juli 2011. Nå har arbeidet med å gjenreise stedet startet og denne uken har en dugnadsgjeng fra Fredrikstad funnet frem hammer og sag:

Reporter: Espen Torgersen. Fotograf: Birger Kjølberg.

Ulf Berg

Ulf Berg tok initiativet til å bygge opp Utøya to dager etter 22. juli.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Dugnadsgjengen har allerede holdt på noen timer når NRK møter dem i kantina i et ledig øyeblikk.

Umiddelbart etter tragedien tok Ulf Berg fra Fredrikstad initiativet til en dugnad for å starte arbeidet med å gjenreise øya. Foreløpig er det kun nødvendig vedlikeholdsarbeid som blir gjort.

– To dager etter at det skjedde skrev jeg på Facebook at øya måtte bygges opp igjen. Vi måtte prøve å få til dugnadsarbeid, sier han.

Ulf har selv vært vakt på Utøya tidligere, og 22. juli 2011 opplevde han alle foreldres mareritt.

Hans egen sønn, Jaran, var på Utøya da massakren skjedde. Fredrikstad-mannen kom fra dramaet med livet i behold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utøya

Det var tilsynelatende rolig da tåka omkranset Utøya i dag. Men bak det tette laget av tåke var dugnadsarbeiderne i full sving med hammer og sag.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Fokuserer på hovedhuset

Med seg på dugnadslaget fikk Ulf Berg blant annet et lokalt snekkerfirma. Arbeidet med hammer og sag startet denne uken.

– Det er veldig spesielt å jobbe her, men det er morsomt å kunne bidra med noe, sier snekker Jørgen Syversen.

Det er AUF som betaler for materialene som brukes. Til nå har dugnadsgjengen fokusert på å restaurere hovedhuset på øya, samt å sette opp et nytt gjerde på brygga.

– Vi reparerer inngangen til brygga. Også blir det skifting av vinduer og dører, og rehabilitering av det gamle bygget, sier Ulf Berg.

Leder i AUF Eskil Pedersen ønsker å presisere at det kun er vedlikehold av bygningene på øya, og ikke den planlagte gjenreisingen av Utøya som har startet denne uken.

– Som vi tidligere har sagt så er det svært viktig å vedlikeholde bygg på Utøya slik at de ikke forfaller. Denne uken har derfor en dugnadsgjeng jobbet på Hovedhuset på Utøya med å erstatte vinduer og råtten kledning. Dette arbeidet er helt nødvendig vedlikeholdsarbeid, som vi setter veldig stor pris på at dugnadsgjengen hjelper oss med. Vi vil som varslet komme tilbake til tidsplan for nybygg og større arbeid for å gjenreise Utøya, sier han.

– Mange følelser i sving

Når NRK er på besøk på øya er det en svært god stemning blant dem som jobber.

Men det er ikke til å legge skjul på at flere synes det var svært tøft å komme tilbake.

– Det var mange følelser i sving, og det er det jo fortsatt. Men det går bedre og det vil gå bra, sier Ivar Nygård.

Hva betyr det for dere å få lov til å gjenreise Utøya?

– Å få lov til å gjøre noe er det som er det beste med dette. Jeg har sagt hele tiden at hvis jeg fikk muligheten, så skulle jeg bli med, smiler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjenreiser Utøya

Ulf Berg og Ivar Nygård i full sving med å sette opp et nytt gjerde på brygga.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Blandede følelser i støttegruppe

Unni Espeland Marcussen

Leder i støttegruppa etter 22. juli i Østfold, Unni Espeland Marcussen.

Foto: NRK

Unni Espeland Marcussen er leder i støttegruppa etter 22. juli i Østfold. Hun reagerer med glede når hun får se bilder av at Utøya er i ferd med å bygges opp igjen.

– Som privatperson tenker jeg at dette er veldig bra. For meg er det et sted som skal få lov til å lev, sier hun og legger til:

– Men jeg vet at det er veldig blandede meninger blant medlemmene i støttegruppa vår. Noen synes det er vondt at det har blitt satt i gang med byggearbeider. Andre tenker som meg at det er fint at øya nå skal bygges opp igjen.

Espeland Marcussen mistet datteren Andrine på Utøya 22. juli. Hun sier det har vært utfordrende å være leder for en støttegruppe med delte meninger.

– Men jeg skjønner følelsene. Jeg har også kjent på de følelsene og har tenkt veldig grundig gjennom hvor jeg står.

– Samtidig vet jeg også at Utøya-fondet vil ha en tett dialog med de etterlatte. I disse dager har de blant annet satt i gang en ringerunde for å snakke med alle foreldre for å få en dialog hele veien, sier hun.

Les også: