Hopp til innhold

Merket for livet etter Utøya

Flere AUF-medlemmer som var på Utøya 22. juli har merket seg for livet med minnetatoveringer. Psykolog er skeptisk til trenden.

Jaran Berg fra Fredrikstad var en av mange ungdommer som opplevde tragedien på Utøya på nært hold. Nå har han valgt å bære minnene på seg til evig tid – i form av en tatovering.

På armen har han en svart og hvit rose med skriften «Utøya 22.07.11».

– Rett etter at jeg kom hjem fra Utøya ville jeg egentlig bare glemme alt sammen. Men det som skjedde er noe jeg ikke kommer til å glemme uansett, så jeg tok denne tatoveringen som et minne over de som gikk bort. Den betyr ganske mye for meg. Den står som et minne over noe som ikke så mange andre har opplevd, sier Jaran til NRK.no.

Så på nyhetene for å bli oppdatert

Jaran Berg

Jaran Berg var på Utøya 22. juli. Han har vært åpen om hvordan han har opplevd perioden og skrevet om det i sin egen blogg.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

På bloggen sin har Jaran beskrevet hvordan han opplevde den første tiden etter angrepene. Nå går det bedre.

– Det går litt opp og ned. Jeg har vært ganske åpen om dette og det som har skjedd. Det er selvfølgelig veldig tungt, men jeg har blant annet kommet meg tilbake i jobb, sier han.

– De første dagene etter at jeg kom hjem satt jeg bare å så på nyhetene for å få med meg så mye som mulig. Jeg vet ikke hvor sunt det er, men folk har forskjellige måter å takle det på.

Les Jaran Bergs blogg her:

Tatoverte navnet til død venninne

Sofie Tømmerås Lyshagen mistet både sin bestevenn, Lejla Selaci og tidligere kjæreste Sondre Kjøren på Utøya. Hun har hedret begge med hver sin tatovering.

– Jeg har «Lejla, te dua» på ribbeinet. Det betyr «Lejla, jeg elsker deg» på albansk. Hun var kosovoalbaner og min aller beste venn. Vi sa «te dua» til hverandre hver kveld før vi la oss. Hun betydde utrolig mye for meg, så det føles godt å ha henne litt med meg hele tiden, sier hun.

– SK, som står på håndleddet mitt, står for Sondre Kjøren. Vi ble kjærester på Utøya i 2010. I år gikk vi rundt på øya, mimret og storkoste oss sammen. Han var den godeste gutten jeg kjente og jeg elsket ham kjempe høyt.

Sofie har i tillegg tatovert ordet "Fighter" på siden av magen.

Les også:

Tok to minnetatoveringer

Martin Olsen har tatt minnetatovering

Martin Olsen fra Sarpsborg har tatovert seg for å minnes vennene han mistet på Utøya.

Foto: Privat

Også flere andre av de overlevende fra Utøya har valgt å tatovere seg til minne om det som skjedde og de som er borte.

Martin Olsen fra Sarpsborg har tatt to forskjellige tatoveringer. En engel som henger over en rose. Og ordet «Strength».

– Jeg tok disse som et minne for de som gikk bort og for å ikke glemme det som har skjedd. Engelen er den der oppe som passer på oss. Rosa er et symbol på fred og Arbeiderpartiet.

– Strength står for å vise styrke og komme oss gjennom det som har skjedd.

Levi Sandberg og Vilde Kjeholt fra Halden har tatovert hvert deres anker for å vise hvordan tiden etter terroren har preget dem.

Les også:

– Viktig å returnere til seg selv

Atle Dyregrov

Psykolog, Atle Dyregrov ønsker ikke at de overlevende etter terrorangrepene skal få et Utøya-stempel på seg resten av livet.

Foto: NRK

Men det er ikke alle som er like begeistret for trenden med å ta minnetatovering etter terrorangrepene 22. juli.

Psykolog Atle Dyregrov ved Senter for Krisepsykologi i Bergen er skeptisk til å bruke tatoveringer for å bearbeide sorgen.

– Like etter en slik hendelse så føler de seg veldig identifisert med det som har skjedd og med de som man har mistet. Samtidig er det viktig for de overlevende at de kan etablere en identitet hvor de returnerer til seg selv og ikke bekrefter en identitet som er knyttet til Utøya, sier han

– Jeg er litt skeptisk til den måten de gjør det på, selv om jeg kan se hvorfor de gjør det.

Ser sammenheng med annen tragedie

Dyregrov trekker paralleller til en annen sak han har jobbet med for å understreke sitt poeng.

16 mennesker omkom etter Sleipner-forliset i 1999. Psykologen har snakket med en av de som overlevde.

– En av ungdommene som jeg snakket med etter Sleipner-ulykken sa at han følte seg som en sleipner. Da formulerte han det veldig godt at alle forholdt seg til ham som han som overlevde Sleipner. Han kunne ikke være den normale ungdommen som hadde sitt eget liv og skulle tilbake til det vanlige livet.

Jaran Berg tror at tatoveringen hans kan gjøre det enklere for folk å snakke med ham om 22. juli.

– Det er kanskje lettere for folk å spørre meg om det som skjedde. Hvis de bare hadde sett meg på gata så hadde de kanskje lurt på om det faktisk var meg. Når de ser tatoveringen så vet de det, og da kan det være enklere å nevne det.

Tatovør sier nei til mindreårige

Glenn Henriksen ved Glenn Glitter Tattoo i Fredrikstad har fått flere forespørsler fra folk som ønsker seg en minnetatovering etter 22. juli – flere av dem er under 18 år.

Dem sier han blankt nei til.

– Jeg har 18-årsgrense uansett hva folk har opplevd. Er det noe som betyr så mye for dem, så klarer de å vente til de er 18 år hvis de fortsatt har lyst på det da, sier han og legger til.

– Jeg skjønner veldig godt at folk har lyst til å markere en så stor hendelse i livet deres. Men en tatovering er noe de skal ha resten av livet. De bør tenke seg godt om hva de skal tatovere, mer enn at de tar i det hele tatt.