Hopp til innhold

Slik skal AUF gjenreise Utøya

AUF skal bruke 60 millioner kroner på å gjenreise Utøya som politisk verksted. – Det er få fysiske spor etter terroren på Utøya, men det er mange i folks sinn og hjerter.

Slik begrunner Martin Henriksen, styreleder i Utøya AS, hvorfor det er nødvendig å rive og bygge nytt på Utøya før stedet kan brukes som sommerleir igjen.

I dag lanserte han og lederen for AUF, Eskil Pedersen, planene for gjenreisningen av øya der 69 mennesker ble drept 22. juli i fjor.

– Det er vanskelig, for det er så mange følelser. For mange er alt som handler om Utøya veldig sårt, og for andre er det utrolig viktig å komme tilbake, sier Pedersen til NRK.

– Utøya er hjertet i arbeiderbevegelsen

Allerede dagen etter terrorangrepet sa Eskil Pedersen at AUFerne skulle tilbake til øya. Fredag brukte han mye tid på å forklare hvorfor det fortsatt er målsettingen.

Talen ble en kjærlighetserklæring til Utøya.

– Utøya er hjertet i arbeiderbevegelsen og vi vil at kommende generasjoner skal oppleve de verdiene som står så sentralt på øya vår, sa Eskil Pedersen under pressekonferansen fredag.

Men AUF har ennå ikke bestemt når sommerleirene skal starte opp igjen. Det eneste Pedersen kunne si, var at det ikke blir politisk leir på Utøya neste år.

Aldri mer sommerleir den 22. juli

Både sentralstyret og landsstyret i AUF har enstemmig gått inn for å gjenreise Utøya. Pedersen understreker at han forstår dersom enkelte i AUF har vanskelig for å se for seg å noen gang reise tilbake, men sier det store flertallet ønsker å «ta øya tilbake».

– Som en jente sa til meg: «Hovedkontoret til AUF ligger ikke på Youngstorget, det ligger på Utøya», sa Pedersen.

Samtidig er han klar på at det aldri vil bli mulig å gå i land på Utøya uten å tenke på det som skjedde 22. juli i fjor. Flere etterlatte har også sagt til AUF at de synes det blir vanskelig dersom det i framtida holdes politiske sommerleire på den datoen.

– Vi har derfor bestemt at det i all overskuelig framtid ikke vil bli avholdt sommerleir på årsdagen til 22. juli, sa Pedersen.

Vil lage en landsby på Utøya


Det er allerede bestemt at det brune kafébygget der flere ungdommer ble drept skal rives. Men nye bygg skal reises, og på sikt er planen at Utøya skal gjenoppstå som det politiske hjerte i AUF.

Se video om Utøyas historie og betydning. Artikkelen fortsetter:

Sommeren 2011 fikk Arbeiderbevegelsens ungdomsleir på Utøya en svært tragisk slutt. 
Den 22. juli ble 69 deltakere skutt og drept av en terrorist. Mange ble såret.
Gjerningsmannen sprengte også en bombe i Oslo samme dag, som drepte åtte mennesker og skadet mange flere. Store deler av regjeringskvartalets bygninger ble ødelagt.
Helt siden 1950 har hundrevis av Arbeiderpartiets ungdomstilhengere samlet seg hver sommer på Utøya i Tyrifjorden for å diskutere politiske spørsmål.
De fleste toppolitikerne vi kjenner til i Arbeiderpartiet i dag, har deltatt her som AUF'er en gang. AUF er partiets ungdomsorganisasjon, og eier Utøya.
AUF-leder Eskil Pedersen, som du møter i dette klippet, overlevde massakren 22. juli. Fra første intervju understreket Pedersen at AUF ville være tilbake på Utøya neste sommer, og ikke la seg skremme av terroren.

NETT-TV: Utøya før og etter katastrofen. Klippet er hentet fra NRK Skole og ble sendt første gang 23. juli i fjor.

Under pressekonferansen fredag gikk arkitekter fra firmaet Fantastic Norway gjennom planene for øya:

  • Kafébygget skal rives og gjenreises med flere mindre bygg.
  • Byggene skal ligge rundt et tun og framstå som en landsby.
  • Det skal bygges et nytt badested i Grisebukta.
  • Kjærlighetsstien skal rustes opp slik at den blir lysere og mer åpen.

Ifølge Martin Henriksen i Utøya AS er det i dag få fysiske spor etter terroren. Men likevel blir det umulig for mange å samles i Kafébygget der ungdommer ble brutalt skutt ned og drept.

– Målet vårt er å gjøre endringer slik at det føles trygt å komme tilbake til øya, sier Henriksen.

Det skal også reises et minnested ved Sydspissen av øya, men det er ennå ikke bestemt hvordan det skal se ut.

Samlet inn 40 millioner

Allerede én måned etter massakren hadde Utøya-fondet samlet inn over 20 millioner kroner. Nå er beløpet rundt 40 millioner.

AUF har alltid vært tydelige på at pengene ikke skal brukes til valgkamp eller partipolitisk arbeid, men til gjenreising og minnesmerker.

På pressekonferansen fredag kom det fram at AUF regner med å bruke 60 millioner kroner på oppbyggingen.

Ifølge Henriksen vil de nye byggene tidligst stå klare i 2014, men han regner med at det trolig vil ta noe lengre tid.

AUF forstår motstanden

Ikke alle berørte støtter disse planene. I juni skrev AUFer og Utøya-overlevende Bjørn Ihler en kronikk i Aftenposten der han sammenlignet planene om å arrangere politiske arrangementer på øya med å danse på gravene til de døde.

I forbindelse med ettårsmarkeringen til 22. juli uttalte Pedersen at han har stor forståelse for at mange synes det er sårt å tenke på at stedet der de mistet sine kjære igjen skal syde av politisk liv.

Han fikk selv en fysisk reaksjon da ordene «vi skal ta Utøya tilbake» ble nevnt da AUFs ledergruppe møttes rett før den historiske pressekonferansen på Sundvollen den 23. juli i fjor.

– Jeg tenkte at det siste jeg vil, er å dra ut til den øya nå. Men så skjønte jeg at det var riktig, selv om det gjorde litt vondt i magen da, sa Pedersen til NRK.no i juli.

Pedersen sier til NRK.no fredag at han er glad for at han allerede dagen etter terroren uttalte at AUF skal tilbake til Utøya.

– Jeg tror det ga håp til en del AUFere, det er mange som har sagt til meg at det føltes litt godt og litt vondt da det ble sagt. Det var også en metafor på at vi skal reise oss opp og bekjempe de kreftene som ønsket å ødelegge oss.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger